In het kort

Heb je last van een zwaar gevoel in de schede? Heeft je arts je verteld dat je een verzakking hebt? Wat betekent dat eigenlijk. Moet je er iets aan doen?

Op deze pagina lees je meer over:

Wat is een voorwandverzakking?

Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Er zijn verschillende soorten verzakkingen. De blaas, de baarmoeder, de top van de schede of de darm kunnen verzakken. Vaak zijn er meerdere organen tegelijk verzakt.

Bij een voorwandverzakking is de voorkant van de vagina naar beneden gezakt in het bekken. Omdat de blaas op een deel van deze voorwand rust, is de blaas ook verzakt. De verzakking is vaak te zien of te voelen als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol.

De mate van de verzakking drukken we uit in stadia:

  • Stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten;
  • Stadium 2: er is een grotere uitstulping, maar deze komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina;
  • Stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina;
  • Stadium 4: de verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina.

Welke klachten kun je hebben bij een voorwandverzakking?

Je kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kunnen daardoor vervelend zijn. Je kunt ook een zeurderig gevoel in de onderbuik krijgen, uitstralend naar de rug. Vermoeidheid komt regelmatig voor. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger; door rust verminderen ze meestal. Er kunnen ook plasklachten zijn, zoals moeite met uitplassen of regelmatig blaasontstekingen. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan.

Moet een voorwandverzakking behandeld worden?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek.

Wil je meer weten?

Als je nog vragen hebt, kun je die aan je behandelend arts stellen of contact opnemen met de patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in