In het kort

Heb je last van een zwaar gevoel in de schede? Heeft je arts je verteld dat je een verzakking hebt? Wat betekent dat eigenlijk. Moet je er iets aan doen?

Op deze pagina lees je meer over:

Wat is een achterwandverzakking?

Bij een verzakking zakken de organen in het bekken omlaag. Er zijn verschillende soorten verzakkingen. De blaas, de baarmoeder, de top van de schede of de darm kunnen verzakken. Vaak zijn er meerdere organen tegelijk verzakt.

De achterkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken; dit wordt achterwandverzakking genoemd. Omdat de endeldarm op een deel van deze achterwand ligt, is de endeldarm ook verzakt. De dunne darm kan ook in deze ruimte zakken. Je kunt de verzakking vaak zien of voelen als een uitpuiling van de vaginawand in de vorm van een ronde bol aan de achterkant van de vagina.

De mate van de verzakking drukken we uit in stadia:

  • Stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten;
  • Stadium 2: er is een grotere uitstulping, maar deze komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina;
  • Stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina;
  • Stadium 4: de verzakking komt ook zonder persen voorbij de ingang van de vagina.

Welke klachten kun je hebben bij een achterwandverzakking?

Je kunt last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kunnen daardoor vervelend zijn. Je kunt ook een zeurderig gevoel in de onderbuik krijgen, uitstralend naar de rug. Vermoeidheid komt regelmatig voor. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger; door rust verminderen ze meestal.

Door een verzakking van de darm komt de ontlasting soms moeilijk naar buiten en kan er wat achterblijven. Je kunt ook het gevoel hebben dat de ontlasting niet langs de verzakking wil en dat je de onderkant moet steunen. Je kunt ook verlies van ontlasting hebben, ook wel fecale incontinentie genoemd. Incontinentie voor ontlasting kan samenhangen met de verzakking, maar kan ook het gevolg zijn van andere oorzaken.

Moet een achterwandverzakking behandeld worden?

Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: achterwandplastiek.
Een ring geeft vooral verbetering bij een verzakking van de voorwand of de baarmoeder. Toch zijn er ook vrouwen met een achterwandverzakking die met een ring minder klachten hebben.

Wil je meer weten?

Als je nog vragen hebt, kun je die aan je behandelend arts stellen of contact opnemen met de patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in