Gezonde voeding bevordert je vruchtbaarheid.
Vroedvrouwen bevroegen tussen 2004 en 2011 5.598 vrouwen uit Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De vrouwen waren allemaal 14 tot 16 weken zwanger van hun eerste kind. De vroedvrouwen vroegen hen onder meer hoe lang ze erover hadden gedaan om zwanger te geraken. Ook peilden ze naar wat de vrouwen zoal gegeten hadden in de maand voor de bevruchting. Ze noteerden daarbij vooral hun consumptie van fruit, groene bladgroenten, vis en fastfood.
Onderzoekers van de universiteit van Adelaide gingen met de gegeven aan de slag. Uit de gegevens bleek dat 2.204 vrouwen (39 procent) in minder dan een maand zwanger was geraakt, terwijl 468 vrouwen (8 procent) als onvruchtbaar werden bestempeld omdat ze er langer dan een jaar over hadden gedaan om zwanger te worden.
Brachten ze deze vruchtbaarheidscijfers in verband met het dieet van de vrouwen, dan kwam naar voor dat vrouwen die in de maand voor de conceptie maar een tot drie keer fruit hadden gegeten, gemiddeld een halve maand later zwanger waren geworden dan vrouwen die dagelijks minstens drie porties fruit hadden verorberd. En dat vrouwen die minstens vier keer per week een fastfoodrestaurant waren binnengestapt voor een burger, een pak friet of een pizza er een maand langer over hadden gedaan om zwanger te geraken dan vrouwen die zelden of nooit fastfood aten. Het eten van groene bladgroenten en vis had geen aantoonbaar effect.
Volgens de onderzoekers betekent dit dat een gezond dieet met veel fruit en weinig fastfood de vruchtbaarheid bevordert. Bij vrouwen die het minst fruit aten, steeg het risico op onvruchtbaarheid van 8 naar 12 procent, bij vrouwen die het vaakst fastfood aten zelfs van 8 naar 16 procent.
De onderzoekers hielden in hun onderzoek rekening met andere risicofactoren voor een verminderde vruchtbaarheid, zoals een verhoogde BMI, een hogere leeftijd, rookgedrag en alcoholconsumptie. Gegevens over het dieet van de vaders werden niet verzameld. Ze raden vrouwen die een baby willen aan om gezonder te eten.
Bron: Eos Wetenschap