Samen Zwanger - Vruchtbaarder door voedingsmiddelen

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen en het vermijden van andere kunnen je vruchtbaarheid verbeteren. Dit zijn 5 veranderingen in je dieet die je vruchtbaarder kunnen maken.

Complexe koolhydraten

Eet meer complexe (langzame) koolhydraten en beperk enkelvoudige koolhydraten. Je lichaam verteert enkelvoudige koolhydraten (zoals koekjes, cakes, wit brood en witte rijst) snel en ze worden snel in je bloed opgenomen. Het gevolg is dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Complexe koolhydraten (die vezels bevatten, zoals fruit, groenten, bonen en volle granen) worden langzaam verteerd en hebben een meer geleidelijk effect op je bloedsuiker en insuline. Onderzoeken hebben aangetoond dat hoge insulineniveaus de eisprong lijken te remmen.

Onverzadigde vetten

Vermijd alle transvetten (nog schadelijker dan verzadigde vetten) en eet meer gezonde onverzadigde vetten. Transvetten (voornamelijk te vinden in voedingsmiddelen zoals gefrituurde snacks, dierlijke producten, bewerkte producten, gebak en sommige margarines) verhogen de insulineresistentie. Insuline helpt glucose uit de bloedbaan naar de cellen te verplaatsen; weerstand betekent dat het moeilijker is om glucose naar de cellen te verplaatsen. De alvleesklier pompt hoe dan ook meer insuline weg en het resultaat is meer insuline in je bloedbaan. Hoge insulineniveaus veroorzaken veel stofwisselingsziekten die de ovulatie beïnvloeden.

Eiwit

Haal meer eiwitten uit plantaardig voedsel, zoals bonen, en minder uit rood vlees.

Antioxidanten

Eet meer antioxidantrijke voeding, zoals zink en foliumzuur. Ze verhogen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Antioxidanten schakelen de radicalen in je lichaam uit die zijn spermacellen en haar eicellen beschadigen. Fruit, groenten, granen en noten bevatten antioxidanten.

Vezels

Eet meer vezels, want deze kunnen het teveel aan hormonen (bijvoorbeeld oestrogeen) in je lichaam verwijderen. Ook houden deze vezels je bloedsuikerspiegel in balans. Bonen, volkoren granen, groenten en fruit zitten boordevol vezels.

Meer informatie over gezond zwanger worden, kun je vinden op de website van het Voedingscentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in