Samen Zwanger - Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als je langer dan 1 jaar regelmatig, onbeschermd seks hebt gehad (of 6 maanden als je ouder dan 35 jaar bent), moet je je arts raadplegen. Ongeveer 65% van de koppels in behandeling kan uiteindelijk een succesvolle zwangerschap hebben. Lees verder voor veelvoorkomende oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Leefstijlfactoren en medische geschiedenis

Bepaalde leefstijlkeuzes en je medische geschiedenis kunnen van invloed zijn op je voortplantingssysteem en je vruchtbaarheid. Je hebt dan waarschijnlijk vruchtbaarheidsproblemen, omdat je:

 • Tabak of marihuana rookt;
 • Dagelijks meer dan 3 alcoholische dranken consumeert;
 • Illegale drugs gebruikt;
 • Anabole steroïden neemt;
 • Bepaalde medicijnen gebruikt, zoals een vorm van testosteron vervangingstherapie of geneesmiddelen die worden gebruikt om artritis, hoge bloeddruk, depressie, kanker, infectie of een spijsverteringsstoornis te behandelen;
 • Een chronische ziekte hebt, zoals diabetes, kanker of een schildklieraandoening;
 • Aanzienlijk overgewicht hebt;
 • Aan toxines (giftige stoffen), zoals pesticiden of lood, wordt blootgesteld;
 • Teelbal(len) niet ingedaald zijn;
 • Een liesbreuk hebt;
 • Een seksueel overdraagbare aandoening hebt gehad, zoals chlamydia.

Varicocele (zakaderbreuk)

Een zakaderbreuk is een verwijding van een ader (spatader) in de balzak. Varicocele verhoogt de temperatuur in de teelballen, wat de spermaproductie kan beïnvloeden. Mogelijke symptomen: De meeste mannen hebben geen symptomen, maar sommigen hebben scrotale pijn (pijn in de balzak of aan één van de ballen) die varieert van mild tot scherp, vooral na langdurig zitten, staan ​​of sporten. Mogelijke oplossingen: Chirurgische behandeling, intra-uteriene inseminatie (IUI) of IVF (In-vitrofertilisatie) met ICSI (Intra cytoplasmatische sperma injectie).

Problemen bij de zaadlozing (ejaculatio deficiens)

Mannen kunnen problemen hebben met hun zaadlozing. Het belangrijkste probleem is het uitblijven van een ejaculatie (retrograde ejaculatie). De blaashals sluit gedeeltelijk (niet voldoende) of niet, waardoor de sperma de verkeerde kant op gaat; richting de blaas. Infectie, verwonding, diabetes, neurologische problemen, aangeboren afwijkingen of een vasectomie kunnen ejaculatieproblemen veroorzaken. Mogelijke symptomen: Er zijn meestal geen symptomen, maar als je retrograde ejaculatie hebt, kun je troebele urine of weinig tot geen ejaculaat na een orgasme opmerken. Mogelijke oplossingen: IUI, de vasectomie omkeren of spermacellen voor IVF afnemen. 

Hoeveelheid en kwaliteit van sperma 

Als je weinig tot geen sperma hebt, een slechte beweeglijkheid van het sperma of abnormaal gevormd sperma, kunnen je spermacellen mogelijk niet in staat zijn om de eicellen van je partner te bevruchten. Problemen met de productie of kwaliteit van het sperma kunnen worden veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden, ziekte, letsel aan de urineweg- of geslachtsorganen, koorts, blootstelling aan hitte, bepaalde genetische aandoeningen, verschillende drugs en toxines. Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: Vruchtbaarheidsmedicatie, IUI met donorsperma (of met je eigen sperma als de hoeveelheid, vorm en beweeglijkheid voldoende zijn), of IVF met ICSI. 

Aanwezigheid Sperma-antistoffen

Je lichaam kan antilichamen ontwikkelen die de beweeglijkheid van je sperma verlagen of zelfs je eigen sperma vernietigen. Dit gebeurt meestal na een vasectomie, teelbaltorsie (een gedraaide zaadbal in het scrotum), infectie of trauma. Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: IVF met ICSI is de primaire behandeling. Je kunt ook steroïden, zoals prednison, nemen om de antilichamen te onderdrukken, maar veel artsen raden deze geneesmiddelen niet aan vanwege de bijwerkingen bij langdurig gebruik.

Onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen

Je arts kan een onverklaarbaar vruchtbaarheidsprobleem vaststellen als er geen duidelijke reden is voor je vruchtbaarheidsproblemen (wat betekent dat alle testresultaten normaal zijn). Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: Vruchtbaarheidsmedicijnen gecombineerd met IUI of IVF.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in