Samen Zwanger - Veelvoorkomende oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Als je langer dan één jaar regelmatig, onbeschermd seks hebt gehad (of 6 maanden als je ouder dan 35 jaar bent), moet je je arts raadplegen. Ongeveer 65% van de koppels in behandeling kan uiteindelijk een succesvolle zwangerschap hebben. Lees verder voor veelvoorkomende oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.

Ovulatieproblemen

Een ovulatieprobleem doet zich voor als de eicellen niet rijpen in de eierstokken of als de eierstokken er niet in slagen een rijpe eicel vrij te geven. Dit wordt vaak omschreven als vervroegde overgang (POF: prematuur ovarieel falen). Ovulatieproblemen komen vaak voor bij vrouwen die onvruchtbaar zijn. Mogelijke symptomen: afwezige of onregelmatige menstruatie en ongewoon lichte of zware menstruatiebloedingen. Mogelijke oplossingen: Beheersing van het lichaamsgewicht (bij over- en ondergewicht), gebruik van vruchtbaarheidsmiddelen (met of zonder kunstmatige inseminatie) en In Vitro Fertilisatie (IVF).

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat normaal in het baarmoederslijmvlies (endometrium) wordt gevonden buiten de baarmoeder groeit, meestal in de buik of het bekken. Mogelijke symptomen: Sommige vrouwen hebben geen symptomen, anderen hebben pijnlijke menstruaties of geslachtsgemeenschap, hevige bloedingen of ongewone vlekken en bekkenpijn. Mogelijke oplossingen: Operatie om endometriumweefsel te verwijderen of de geblokkeerde eileiders open te maken, gebruik van vruchtbaarheidsmiddelen (met of zonder kunstmatige inseminatie) en IVF.

Eicel van slechte kwaliteit

De kwaliteit en de hoeveelheid van je eicellen neemt aanzienlijk af na je 35e levensjaar. Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: Gebruik van vruchtbaarheidsmiddelen, IVF met je eigen eicellen, IVF met donoreicellen of donorembryo’s.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS is een aandoening waarbij kleine follikels in de eierstokken zich niet ontwikkelen tot de grotere, volwassen follikels die eicellen afgeven. Mogelijke symptomen: Onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei, acne en obesitas. Mogelijke oplossingen: Veranderingen in je levensstijl (zoals voeding en lichaamsbeweging), clomifeencitraat, geïnjecteerde vruchtbaarheidsmiddelen, Laparoscopische ovariale boring (ovariële diathermie) en IVF. Bij vrouwen met glucose-intolerantie kan het diabetesmedicament metformine (Glucophage) ook helpen om de regelmaat van je ovulatie te herstellen.

Geblokkeerde of beschadigde eileiders

Geblokkeerde of beschadigde eileiders verhinderen dat de spermacellen de eicellen bereiken en voorkomen ook dat de bevruchte eicel in je baarmoeder terechtkomt. Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: Operatie om de eileiders te openen. Als de operatie mislukt of als de eileiders te beschadigd zijn om te herstellen, kunnen ze vóór de IVF worden verwijderd, waardoor je kansen op een zwangerschap groter worden.

Onverklaarbare vruchtbaarheidsproblemen

Je arts kan een onverklaarbaar vruchtbaarheidsprobleem vaststellen als er geen duidelijke reden is voor je vruchtbaarheidsproblemen (wat betekent dat alle testresultaten normaal zijn). Sommige deskundigen zijn van mening dat subtiele verschillen in de manier waarop het voortplantingssysteem werkt dit type onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Deskundigen denken ook dat leefstijlfactoren – zoals aanzienlijk ondergewicht of overgewicht, regelmatig te veel cafeïne of alcohol consumeren en roken – mogelijk ook een rol spelen. Mogelijke symptomen: Geen. Mogelijke oplossingen: vruchtbaarheidsmiddelen (met of zonder kunstmatige inseminatie) of IVF.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in