Samen Zwanger - Wat doet zwangerschap met je lichaam

Wat doet zwangerschap met je lichaam? Het is geen geheim dat een zwangerschap haar sporen nalaat op het vrouwelijk lichaam. Toch is dit voor veel vrouwen even wennen. Naast het feit dat er opeens een klein mensje vanbinnen groeit, lijken onze borsten plots overnacht twee cupmaten groter te zijn geworden en komen we ineens overal stretch marks tegen.

Waar de meeste van deze veranderingen aan het lichaam tijdelijk zijn, zijn er ook een aantal manieren waarop een zwangerschap je lichaam permanent kan veranderen. Hoewel voor sommigen een zwangerschap dichterbij is dan voor anderen, leek het ons toch handig om met jullie te delen hoe een zwangerschap permanente fysieke souvenirtjes kan achterlaten. Het kan immers nooit kwaad om jezelf goed voor te lichten. Hier een lijstje met 9 van de meest voorkomende veranderingen:

1. Je krijgt wijdere ‘heupen’.

Vaak hebben vrouwen het idee dat hun heupen groter zijn geworden tijdens de zwangerschapsperiode. Echter zijn het eigenlijk de bekken die anders zijn gaan staan. Het is namelijk zo dat tijdens de zwangerschap en wanneer de baby door het geboortekanaal wordt geperst, de structuur van de botten lichtelijk verandert. Het kan dus zomaar zijn dat je skinny jeans opeens heel anders zit dan voorheen.

2. Je hebt grotere voeten.

Hoewel het normaal is dat bij vrouwen de voeten een beetje opzwellen tijdens de zwangerschap doordat het lichaam meer vocht vasthoudt, kan het voorkomen dat zelfs na de zwangerschap de voeten groter blijven dan dat ze waren. Het is de bedoeling dat dit binnen zes tot twaalf maanden wegtrekt, maar dit is niet bij iedere vrouw het geval. Niet alleen je broek kan dus anders gaan zitten, maar ook je schoenen.

3. Kleine borsten, grote borsten.

Of je nu borstvoeding geeft of niet, je borsten kunnen na de bevalling weer krimpen naar hun oude staat. In feite groeien je twee vriendinnen tijdens de zwangerschap door gewichtstoename en de anticipatie om een baby te voeden, dus ze kunnen weer van vorm veranderen wanneer ze niet meer met melk worden gevuld. Als het vet en de melk onder onder de huid bij de borst verdwijnt, kan dit namelijk bij sommige vrouwen ervoor zorgen dat de borsten gaan hangen. Bij andere vrouwen krimpen de borsten alleen terug naar hun ‘normale’ staat en bij anderen blijven ze voor altijd groter. Je moet dus gewoon geluk hebben dat jouw borsten zich goed gedragen.

4. Donkere tepels en schaamlippen.

Het formaat van je boobies is niet het enige wat er in je intieme zones verandert. De kleuren van je tepels en schaamlippen kunnen namelijk een tintje donkerder worden in de negen maanden dat je zwanger bent, en zo blijven na de bevalling. Dit komt door het hoge level aan oestrogeen. Altijd handig om te weten.

5. Urine-incontinentie.

Zelfs na de bevalling kun je nog steeds problemen ondervinden met het controleren van je toiletbezoekjes. Meestal is het zo dat vrouwen die zijn bevallen van een grote baby en geen keizersnee hebben gehad hier het meest last van hebben. Het probleem zou zichzelf ongeveer een jaar na de bevalling moeten verhelpen. Dames die na deze periode last blijven houden van een eigenwijze blaas kunnen het best even een bezoek brengen aan de huisarts.

6. Melasma.

Ook wel het ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Het houdt in dat je na je zwangerschap bruine vlekjes op je gezicht kunt krijgen of in het algemeen een donkerder gezicht krijgt. Again, dit hoort na een jaar te verdwijnen maar blijft helaas bij sommige vrouwen langer zichtbaar. Helaas valt er weinig te doen aan deze variant van de pancake face.

7. Slap haar.

Hoewel je haar en nagels snel groeien tijdens de zwangerschap, kan het verlies aan hormonen na de bevalling ervoor zorgen dat je wat haar verliest na je zwangerschap. Hierdoor kan het haar er dun en futloos uit gaan zien. Gelukkig zal dit kwaaltje wel wegtrekken binnen ongeveer twaalf maanden.

8. Striae.

Voor veel vrouwen is striae hetgeen waar ze het meest mee worstelen na de zwangerschap. Het vervelende is dat striae wel minder zichtbaar kan worden, maar nooit helemaal verdwijnt. Als je meer aankomt in gewicht tijdens je zwangerschap, kan het zijn dat je wat vatbaarder bent voor het krijgen van striae. Toch heeft bijna elke vrouw er wel last van tijdens de zwangerschap, zelfs als ze niet veel is aangekomen. Laten we maar gewoon accepteren dat het erbij hoort en dat het compleet normaal is om wat stretch marks te hebben.

9. Je bent in het algemeen meer gestresst dankbij permanente veranderingen in je brein.

Dit laatste puntje wordt juist het vaakst vergeten. Nadat we onze mini-me op de wereld hebben gezet – wat al een daad is an sich – springt ons brein over op ‘beschermende moeder’-modus. Met andere woorden: het vrouwelijk brein is meer gefocust op voeden, bemoederen en beschermen dan op verleiden en seks. Gelukkig krijgen de meesten vrouwen hun seks-drive wel weer terug na de zwangerschap. Go get ’em, tiger!

Nog even om deze lijst af te sluiten: experts zeggen dat niet elke vrouw deze veranderingen ervaart en dat je – thank God – ze hoogstwaarschijnlijk ook niet allemaal tegelijk zal ervaren. Maar als je na je zwangerschap bijvoorbeeld opeens niet meer in je mooiste pumps past, dan weet je nu in ieder geval waar het aan ligt.

 

Bron: NSMBL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in