Week 13

0
897

[metaslider id=532]

Hoe je baby groeit

In week 13 van jouw zwangerschap vormen de vingerafdrukken zich op de kleine vingertopjes van je baby, zijn aderen en organen zijn duidelijk zichtbaar door zijn nog steeds dunne en transparante huid en zijn lichaam is aan het groeien. Als je een meisje hebt, heeft zij nu meer dan 2 miljoen eieren in haar eierstokken. Je baby is op dit moment bijna 7.5 centimeter lang en weegt circa 23 gram.

Hoe je leven verandert

Week 13 is de laatste week van je eerste trimester en het risico op het krijgen van een miskraam is nu veel lager dan in de andere weken van de zwangerschap. Volgende week begint het tweede trimester van je zwangerschap, een tijd met relatief veel comfort al die zwangere vrouwen die vroeg in de zwangerschap last hadden van bijvoorbeeld zwangerschapsmisselijkheid en extreme periodes. Deze symptomen verdwijnen. We hebben nog meer goed nieuws: veel vrouwen merken rond deze tijd dat zij meer zin in seks hebben.

Het duurt nog maanden voordat je bevalt, maar je borsten zijn al begonnen met het aanmaken van colostrum, een voedingsrijke vocht dat je baby de eerste paar dagen na de geboorte voedt, voordat je melk begint te stromen.

Twijfels en onzekerheden

Het zien van andere zwangere vrouwen geeft je misschien het gevoel dat je deel uit maakt van een club met een unieke entreekaart. Veel vrouwen genieten hiervan. Toch kun je er ook onzeker van worden en je afvragen of je het wel goed doet. Andere zwangere vrouwen lijken misschien veel zelfverzekerder en meer ontspannen dan je denkt. Je bent niet de enige, want heel veel vrouwen vergelijken zichzelf met een ander, terwijl iedereen een eigen en uniek verhaal heeft. Deze twijfels en onzekerheden zijn volkomen normaal.

Meer informatie over: Gezond eten

Je eet misschien voor twee, maar dat is echt niet nodig. Het is belangrijk dat je meer voedingsstoffen binnen krijgt. In het eerste trimester heb je bij een gezond gewicht geen extra calorieën nodig, in het tweede trimester heb je ongeveer 340 extra calorieën per dag nodig en in het derde trimester heb je 450 extra calorieën nodig. Als je te zwaar, te licht of in verwachting van een twee- of meerling bent, heb je meer of minder calorieën nodig. Sla junkfood over en zorg in plaats daarvan voor een gezonde zwangerschapsmaaltijd of -snack.

Tijdens de zwangerschap is het natuurlijk ook belangrijk dat je genoeg drinkt. Zorg ervoor dat je elke dag in ieder geval 1,5 tot 2 liter water drinkt. Je hebt waarschijnlijk meer nodig als je in een warm klimaat leeft, op grote hoogte woont of als je veel sport. Elke vrouw is anders, dus maak je geen zorgen als je merkt dat je meer of minder water nodig hebt. Natuurlijk is het beter om water te drinken, maar melk en andere dranken tellen ook mee bij je vochtinname.

Tip: Houd de kleur van je urine in de gaten – als die donkergeel of troebel is, moet je meer drinken. Heldere of lichtgele urine betekent dat je goed gehydrateerd bent.

Belangrijke voedingsstoffen

Eiwitten, ijzer en calcium zijn drie voedingsstoffen die je nu nodig hebt om je gezond te houden en voor de ontwikkeling van je baby.

  • Eiwit: streef naar 71 gram per dag. Mager vlees, eieren en zuivelproducten, evenals noten, bonen en sojaproducten zoals tofu, zijn allemaal goede bronnen. Vis is een goede eiwittenbron (evenals vitale omega-3 vetzuren), maar vanwege bezorgdheid over besmetting, zijn experts het niet eens over hoeveel en wat voor soort vis je het beste kunt eten;
  • IJzer: elke dag 27 milligram ijzer binnen krijgen is vooral belangrijk om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen, een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen. IJzer dat in dierlijke producten zit, wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan ijzer dat in planten wordt aangetroffen. De beste bron? Mager rood vlees. Als je vegetariër bent, kun je wat ijzer krijgen van groenten zoals spinazie en peulvruchten zoals linzen. Het kan echter moeilijk zijn om genoeg ijzer uit deze bronnen te halen, je huisarts kan in dit geval een ijzersupplement voorschrijven;
  • Calcium: vier porties zuivelproducten per dag helpen je om de 1.000 mg calcium die nodig hebt binnen te krijgen (1300 mg als je 18 jaar of jonger bent). Je baby heeft calcium nodig voor de vorming van zijn botten en tanden. Als je niet genoeg binnen krijgt van deze voedingsstof, zal hij nemen wat hij nodig heeft van je lichaam en verlies je calcium van je eigen botten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in