Week 15

0
585

[metaslider id=551]

Hoe je baby groeit

Je baby is nu circa 10 centimeter lang en weegt ongeveer 70 gram, ongeveer de grootte van een appel. De baby is druk bezig om het vruchtwater door zijn neus en bovenste luchtwegen te laten stromen, waardoor de primitieve luchtzakken in zijn longen zich beginnen te ontwikkelen. De benen zijn nu langer dan zijn armen en je baby kan al zijn gewrichten en ledematen verplaatsen. Ook al zijn de oogleden van je kindje dicht, hij kan licht voelen. Als je bijvoorbeeld met een zaklamp op je buik schijnt, zal hij waarschijnlijk van de straal af bewegen. Je baby kan op dit moment nog niks proeven, maar de smaakpapillen worden al wèl gevormd. Als je een echo laat maken, kun je misschien laten uitzoeken of je baby een jongetje of meisje is. Wees niet teleurgesteld als het een mysterie is, want het hangt af van de helderheid van het beeld en van de positie van je baby.

Hoe je leven verandert

Als je een vruchtwaterpunctie krijgt, zal dit waarschijnlijk gebeuren tussen nu en de 18e week van de zwangerschap. Deze test kan honderden genetische en chromosale aandoeningen identificeren. Wees niet verbaasd als jij en je partner zich tegenwoordig een beetje gestrest voelen. Veel zwangere koppels maken zich zorgen over de gezondheid van hun baby en hoe ze de aankomende veranderingen aan gaan pakken. Maar met een vermindering van je ongemakken en het stijgen van je energie is dit ook een prachtig trimester voor de meeste vrouwen.

Meer informatie over: Je baby laten bewegen

Het voelen van de stoten en trappen van je baby is één van de meest verbazingwekkende ervaringen tijdens de zwangerschap. Je zult je baby waarschijnlijk ergens tussen de 16e en 22e week van de zwangerschap voelen bewegen. Een vrouw die al eerder zwanger is geweest, kan de bewegingen van haar baby gemakkelijker van andere buikgeluiden, zoals gas, onderscheiden. Je hebt meer kans om deze vroege bewegingen te voelen wanneer je stil zit of ligt.

Hoewel je baby al genoeg beweegt, kun je nog niet zoveel voelen. Later in het tweede trimester worden de schoppen steeds sterker en begin je ze regelmatig te voelen. Als je baby opeens minder beweegt, schakel dan de hulp van je verloskundige in. Minder beweging kan namelijk een probleem signaleren. Als je in het derde trimester zit kan je verloskundige je aanraden om elke dag wat tijd te besteden aan het tellen van de schoppen van je baby.

Maak contact met je baby

Je kunt nog geen rechtstreeks contact met je kind hebben, maar praten is een prima manier om het hechtingsproces te starten. Als het hebben van een echt gesprek toch nog vreemd voor je is, vertel dan over de dingen die je hebt gedaan, lees hardop voor of deel je geheime wensen met je kind. Dit is een geweldige oefening, want het is een van de beste manieren om de taalvaardigheden van je baby te helpen ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in