Week 14

0
495

[metaslider id=541]

Hoe je baby groeit

De grote ontwikkelingen van deze week: je baby kan nu scheel kijken, fronsen, grimassen trekken, plassen en mogelijk aan zijn duim zuigen! Dankzij de hersenimpulsen worden zijn gezichtsspieren getraind, omdat hij verschillende gezichtsuitdrukkingen maakt. Zijn nieren produceren urine, die hij in het vruchtwater loost – een proces dat hij tot de geboorte aanhoudt. Als je binnenkort een echo krijgt, kun je hem zelfs op zijn duim zien zuigen. Ander nieuws: je baby kan zich uitstrekken.

Van top tot teen is je baby 9 centimeter, ongeveer de grootte van een citroen, en weegt hij ongeveer 43 gram. Zijn lichaam groeit sneller dan zijn hoofd, dat nu aan een zichtbare nek zit. Tegen het einde van deze week zullen zijn armen zijn uitgegroeid tot een lengte die in verhouding staat tot de rest van zijn lichaam (zijn benen doen er nog wat langer over). Vanaf week 14 begint je baby ook een laag ultrafijn en donzig haar over zijn hele lichaam te krijgen. Bovendien begint de lever deze week al gal aan te maken – een teken dat de lever zijn werk goed doet – en begint de milt rode bloedcellen te produceren.  Hoewel je zijn kleine stoten en trappen nog niet kunt voelen, worden de handen en voeten van je kleintje flexibeler en actiever.

Hoe je leven verandert

Welkom in je tweede trimester! Je energie komt waarschijnlijk weer terug, je borsten voelen minder zacht aan en je misselijkheid is nu misschien al helemaal verdwenen. Als dat niet zo is, heb dan nog even geduld, want de kans is groot dat dit snel achter je ligt (hoewel een paar ongelukkigen zich misselijk blijven voelen).

De bovenkant van je baarmoeder bevindt zich iets boven je schaambeen, wat genoeg kan zijn om je buik een beetje uit te duwen. Dit kan behoorlijk opwindend zijn, omdat jij en je partner nu zichtbaar bewijs hebben van de baby. Neem de tijd om te plannen, te  dagdromen en te genieten van deze geweldige tijd. Het is normaal om af en toe een beetje ongerust te zijn, maar probeer je te concentreren op het zorgen voor jezelf en je baby.

Meer informatie over: Een jongen, meisje of grote verassing?

Dankzij echografie en prenatale tests is het gemakkelijker dan ooit tevoren om het geslacht van je baby te weten. Maar wil je dit wel? Dit zijn de voordelen van het wachten en het weten:

Voordelen van het weten:

  • Veel vrouwen zeggen dat ze een diepere band met de baby voelen als ze het geslacht kennen en zich een jongetje of meisje kunnen voorstellen;
  • Je kunt je lijst met baby-namen verfijnen;
  • Je kunt genderspecifieke babyartikelen uitkiezen.

Voordelen van het wachten:

  • Als het geslacht geen probleem is voor jou of je partner, zal het kiezen om te wachten een deel van de focus en aandacht voor het onderwerp wegnemen;
  • Voor jou, je partner en je familie zal het een geweldige verrassing zijn op de dag dat je bevalt;
  • Als je de voorkeur geeft aan sekseneutrale kleding en babyspullen, heb je een grotere kans dat je die ook van anderen krijgt als zij het geslacht van je kind niet weten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in