Samen Zwanger - Werken na je zwangerschapsverlof

Terug op je werk na je zwangerschapsverlof is een grote verandering voor jou en je gezin.

Sommige vrouwen kunnen het gevoel hebben dat ze sneller weer aan het werk kunnen, afhankelijk van de eisen van hun baan en de hoeveelheid ondersteuning die ze thuis hebben. Wanneer je jouw zwangerschapsverlof plant, vooral als het je eerste baby is, onderschat dan niet de eisen van het hebben van een nieuwe baby thuis. Vermoeidheid als gevolg van 24-uursvoeding kan de kwaliteit van je werk beïnvloeden.

Maak keuzes

Als je probeert te beslissen of je klaar bent om weer aan het werk te gaan, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Hoeveel uur per week kan ik werken? Je lichaam heeft immers tijd nodig om te herstellen, 20 uur in de eerste 6 weken na de bevalling kan erg zwaar  zijn;
  • Is je werk fysiek zwaar? Als je werk zwaar tillen of klimmen vereist, kun je in de eerste 6 weken ook niet werken. Je wilt niet al je energie op de werkvloer gebruiken en geen energie meer voor je baby hebben als je thuiskomt. Trouwens, als je niet aan de fysieke eisen voor je werk voldoet, kun je je werkplek voor jou en anderen onveilig maken;
  • Hoe flexibel is het bedrijf waar je werkt? Als je merkt dat je jezelf te snel hebt overbelast, zullen je baas en collega’s dan begrip tonen als je naar huis gaat? Het zal alleen maar meer stress toevoegen aan je leven na de bevalling als je een werkverplichting moet breken. 

Kinderopvang

Naast het combineren van je werk- en privéleven, moet je natuurlijk ook kinderopvang regelen. Er is een breed scala aan opties voor kinderopvang waaruit je kunt kiezen, zoals kinderopvang op de boerderij, gastouderopvang, reguliere kinderopvang of opvang door een nanny. Een familielid kan flexibel genoeg zijn en graag voor je kind zorgen wanneer je maar wilt. Het is een goed idee om verschillende mensen en locaties te zien voordat je een beslissing neemt. Dit geeft je een idee over de beschikbare soorten kinderopvang en stelt je in staat om kwaliteit en kosten te vergelijken. 

Ik weet niet zeker of ik weer aan het werk wil of huisvrouw word. Wat moet ik doen?

Je beslissing moet gebaseerd zijn op wat goed voelt voor jou en je kind. Het kan zijn dat het leuk is om weer aan het werk te gaan na je zwangerschapsverlof. Of misschien blijf je liever thuis om fulltime voor je kindje te zorgen.

Huishoudelijke financiën kunnen ook van invloed zijn op je beslissing. Betalen voor kinderopvang kan duur zijn en je kunt je zorgen maken dat je salaris de kosten nauwelijks zal dekken. Je kunt dan besluiten dat thuisblijven de beste optie is voor je gezin. Misschien wil je echter geen lange pauze in je carrière, ook al levert het je door de kosten voor kinderopvang niet veel extra inkomsten op. Dit verandert natuurlijk zodra je kindje 4 jaar oud wordt en naar de basisschool mag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in