Samen Zwanger - Zijn echo's schadelijk voor jouw ongeboren baby

Veel vrouwen willen meer echo’s maar in Nederland krijg je je baby slechts twee keer te zien tijdens je zwangerschap. Waarom eigenlijk? Zijn echo’s schadelijk voor jouw ongeboren baby?

Twee echo’s tijdens je zwangerschap

In Nederland krijg je als zwangere vrouw slechts twee keer een echo vergoed: de eerste echo zo rond de 10 weken en een tweede als je 20 weken zwanger bent. Bij de eerste inwendige echo wordt bepaald hoe lang je al zwanger bent en krijg je meteen te horen wat de uitgerekende datum is. Daarna volgt nog een uitgebreide echo met 20 weken, waarin wordt bekeken of je kind geen lichamelijke afwijkingen heeft. Met de 20-weken echo is ook het geslacht van jouw baby te zien.

Als er verder geen complicaties zijn blijft het bij deze twee echo’s. In andere landen krijgen zwangere vrouwen bij vrijwel elk bezoek aan de verloskundige een echo, iets wat veel Nederlandse moeders ook wensen, bleek vorig jaar uit onderzoek van EenVandaag.

Een echo is niet schadelijk

Er is geen onderzoek dat uitwijst dat echo’s schadelijk zijn. Veel mensen denken dat een echo werkt met stralingen, maar er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Dezelfde geluidsgolven worden gebruikt wanneer je bij de verloskundige naar het hartje van je kind luistert. Wat je ziet bij een echo is het beeld van je baby, dat met behulp van de trillingen van de geluidsgolven zichtbaar wordt gemaakt. Op een echo kun je de omtrek van de baby zien, en zijn ook de organen zichtbaar.

Een pretecho is geen vervanging

Pretecho’s worden steeds populairder. Ze voorzien duidelijk in een behoefte van de moeder. Tegen betaling kun je jouw baby in 2D, 3D of zelfs in 4D te zien. Steeds meer aanstaande ouders kiezen hiervoor. Soms omdat ze nieuwsgierig zijn, maar ook vaak als geruststelling. En dat is niet zo gek, want na de 20-weken echo zul je je kindje niet meer zien. Pretecho’s worden niet altijd uitgevoerd door medici, en er wordt dan ook niet naar mogelijke afwijkingen gekeken. Het kan dus een valse geruststelling zijn. Als je ter geruststelling een extra echo wilt of je echt zorgen maakt, kun je dit het beste met je eigen verloskundige overleggen.

Waarom geen extra echo?

Maar waarom krijgen vrouwen geen extra echo? Tegenstanders van de extra echo’s menen dat meer echo’s overbodig zijn. Er is weinig winst, en bij een normale en gezonde zwangerschap is er dan ook geen reden om meer echo’s aan te bieden. Extra echo’s maken van een zwangerschap een onnodige medische aangelegenheid, vinden ze. Daarnaast kosten extra echo’s natuurlijk ook meer geld.

Het eerder ontdekken van complicaties

Voorstanders zeggen dat complicaties of groeiachterstanden ontdekt kunnen worden als een moeder meer echo’s zou krijgen. Soms wordt een kind geboren met complicaties die door een echo makkelijk eerder ontdekt hadden kunnen worden. De voorstanders hopen ook dat extra echo’s de wildgroei aan ‘tussendoor-echo’s’ vermindert, waardoor de vaste extra echo’s zonder extra kosten toegevoegd kunnen worden aan het basispakket. De eerste stap hiervoor is al gezet. Vanaf eind 2020 wordt een extra 13-weken echo namelijk al toegevoegd aan het basispakket. Zou jij meer echo’s willen?

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in