Samen Zwanger - Zindelijkheid in de klas - gemiddeld heeft elke een paar kleuters die niet zindelijk zijn

‘Juf, ik heb in mijn broek geplast’. Dit horen tientallen kleuterleerkrachten iedere dag, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze vinden dat door dit soort ‘ongelukjes’ het lesprogramma te vaak verstoord wordt.

Dat blijkt uit een enquête door Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van toiletpapierfabrikant Essity. Zij ondervroegen 120 leraren die lesgeven aan groep 1 en 2 over hun ervaringen met zindelijkheid in de klas.

 

Later zindelijk

Uit eerder onderzoek bleek al dat Nederlandse kinderen gemiddeld steeds later zindelijk zijn. In de jaren 80 was één op de elf kleuters nog niet zindelijk in de eerste groep van de basisschool. Nu is dat naar schatting één op de 5 of 6.

Jacintha Verhallen, kinderarts in het Franciscus Gasthuis Rotterdam, zei in een eerder interview op onze site: “Als je kijkt naar de getallen en ze vergelijkt met 30 tot 40 jaar geleden, zijn we inderdaad later zindelijk. Ongeveer zeven tot twaalf maanden later. Een kind is nu gemiddeld zindelijk als het 2,5 of 3 jaar is. 30 tot 40 jaar geleden waren ze 2 tot 2,5 jaar. Kinderen zijn overigens altijd later ’s nachts zindelijk dan overdag.”

 

Te goede luiers

Hoe het komt dat kinderen pas later zindelijk zijn? Daarover lopen volgens Verhallen de meningen uiteen. “We denken dat het dragen van de wegwerpluier daaraan heeft bijgedragen. Een plasje trekt zo goed in die luier dat het voor kinderen minder voelbaar is.”

 

Actief proces

“Ook denk ik dat veel ouders niet zo door hebben dat zindelijk worden een actief proces is waar je als ouder mee aan de slag moet. Je kunt niet denken: ik wacht af en dan komt het vanzelf wel.”

Verhallen schreef zelf een boekje met tips om je kind zindelijk te maken:

Zo help je je kind met plassen:

  • Zorg voor vaste plas- en drinkmomenten. Gebruik de regel ‘een glas is een plas’. Oftewel: als je gaat drinken, probeer je daarna te plassen. Ook als je niet voelt dat je moet.
  • Laat je kind voldoende drinken. Vijf tot zeven glazen per dag, afhankelijk van de leeftijd. Water, thee, sap, maar ook yoghurt en vla tellen mee. Verdeel het drinken over de dag. ’s Ochtends bij het opstaan, bij het ontbijt, om 10:00 uur, bij de lunch en na schooltijd.
  • Zorg dat je kind ’s avonds niet te veel drinkt.
  • Let op een goede houding tijdens het plassen. Zittend, rechtop, handen op de knieën, voeten op de grond of op een voetenbankje. Zo is de bekkenbodem ontspannen. Zorg dat er altijd een voetenbankje klaar staat voor de wc-pot.
  • Ook jongens moeten zittend plassen.
  • Let erop dat je kind ontspannen plast. Geen haast en niet persen.
  • Heeft je kind last van verstopping? Laat het dan vijf minuten op het toilet zitten na het eten. Zachtjes meepersen mag dan wel.
  • Wees positief tegen je kind. Benoem de vooruitgang, als het bijvoorbeeld van vier natte broeken naar één of twee is gegaan.

Bron: Het boekje Juf Sas en de Plasklas, een initiatief van Jacintha Verhallen, kinderarts van het Franciscus Gasthuis Rotterdam.

 

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in