Samen Zwanger - Zwanger met een baard - Ryan is 12 weken zwanger

De 29-jarige Ryan uit Hilversum is op de kop af twaalf weken zwanger. Samen met partner David verwacht Ryan diens eerste kindje. En dat mag het hele land weten. “We hopen dat ons kind een voorbeeld is voor veel ouders, in allerlei soorten en maten.”

“Ik ben continu misselijk. En de hele dag moe”, zegt de zwangere Ryan Ramharak. De eerste echo’s zijn gemaakt. “Iedereen mag het nu weten dat wij ons eerste kindje verwachten.”

Met baard over straat

Ryan – gespierde armen en een grote baard – werd als meisje opgevoed en ging zes jaar geleden in transitie. “Ik ben non-binair. Dus ik voel me geen vrouw, maar ook geen man.” Ryan heeft wel een baarmoeder. “Ik kan dus zwanger worden. Bij mijn transitie wilde ik mijn baarmoeder en eierstokken behouden om eventueel nog kinderen te kunnen krijgen.”

Het ging niet vanzelf. In principe kan het koppel zonder hulp een kindje krijgen. Ryan kreeg de afgelopen jaren wel testosteron voor zijn transitie en moest van de hormonen af. Na anderhalf jaar van proberen en bezoekjes aan een vruchtbaarheidsarts, kreeg het koppel eindelijk goed nieuws. “Ik dacht op een ochtend iets te voelen en kocht zo’n test. Toen ik dat hele dunne streepje zag verschijnen, was ik dolblij.”

‘Ben je echt zwanger?’

Partner David (31) kon het nog niet geloven. “Je bent twee jaar aan het proberen geweest. Ik heb het wel duizend keer gevraagd: ben je echt zwanger? We vertellen het nu aan steeds meer mensen en daardoor wordt het steeds werkelijker.”

Hoe de reacties zijn? “Tot nu toe heel lief en aardig. Veel mensen weten dat we het al heel lang proberen.”

David is geboren als man en is homoseksueel. “We hebben elkaar via Tinder ontmoet. Het was liefde op het eerst gezicht. Binnen een seconde.” Voor Ryan was het duidelijk: “Ik wilde graag een kind. Tijdens onze eerste dates ben ik daar al over begonnen.”

‘Liever vragen dan oordelen’

In ons land heeft een handjevol transmensen na hun transitie een gezin gesticht. De meest koppels hadden voor hun transitie al kinderen. “Koppels zoals wij zijn nog vrij uitzonderlijk. Maar we hopen dat gezinsvormen zoals die van ons steeds vanzelfsprekender worden. Koppels in allerlei soorten en maten moeten de liefde van een kind kunnen ervaren.”

Voor sommige mensen blijft dat wennen. Dat snappen David en Ryan ook. “Mensen hebben veel vragen. En dat is goed. Die willen we ook altijd met liefde beantwoorden. Liever vragen dan oordelen.”

Nare opmerkingen

Of Ryan straks niet bang is voor nare opmerkingen als die met grote buik en baard over straat loopt? “Ik houd niet van strakke truien en zwangerschapsbanden. Dus mensen zullen eerder denken dat ik een bierbuik heb”, lacht Ryan.

David vindt dat stiekem ook jammer. “Ik had het Ryan ook gegund om wel met een strakke trui over straat te gaan. Maar je bent toch soms ook nog bang dat je iemand tegenkomt die wel kwade bedoelingen heeft. Maar we krijgen tot nu alleen maar super lieve reacties.”

Meer weten? Lees dit artikel verder bij de bron: RTL Nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in