Zangeres Beyoncé is zwanger van een tweeling. En dat mocht de wereld weten. Met een opvallende foto op Instagram liet ze haar zwangere buik zien. Leuk, maar een tweeling is niet alleen maar feest.
De reden dat Beyoncé een tweeling krijgt, kan zomaar haar ‘oudere’ leeftijd zijn. Ze is 35, en vanaf die leeftijd is er een grotere kans op zwangerschappen van meerlingen. “Op latere leeftijd heb je meer kans op een dubbele eisprong en dus kans op een twee-eiige tweeling”, zegt meerlingdeskundige Suzanne Lagerweij.
“Maar ook de kans op een splitsing van een bevruchte eicel, en dus een ééneiige tweeling, is groter.” De tweede reden is volgens haar kunstmatige bevruchting. “Als het niet lukt om zwanger te raken, proberen mensen soms ivf. Dan is de kans groter dat je een meerling krijgt.”
Verhoogde risico’s
“Bij een tweeling bestaat een verhoogd risico op alle zwangerschapsaandoeningen”, zegt Lagerweij. De meest voorkomende zijn een vroeggeboorte, te hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.
Maar dat is niet het enige: ook bij de bevalling zijn er verhoogde risico’s. Lagerweij: “Bij een bevalling van één kindje kun je zien of hij of zij goed ligt, dus met het hoofdje naar beneden. Bij de bevalling van een tweeling kan de tweede draaien tijdens de bevalling van de eerste. Ook kunnen de navelstrengen in elkaar gewikkeld zijn.”
Steeds meer keizersnedes
Steeds meer stellen kiezen daarom voor een keizersnede bij de bevalling van een tweeling. “Dat is voor de kindjes minder risicovol, maar voor de moeder niet. Het is toch een heftige operatie en daar komt bij dat je in het begin erg rustig aan moet doen. Ik raad ouders aan als het allemaal goed gaat, en er geen redenen zijn om te kiezen voor een keizersnede, te kiezen voor een vaginale bevalling. Dan ben je zelf ook sneller weer op de been.”
Het klinkt nog niet erg leuk, een tweeling. Gelukkig zijn er ook voordelen. De zwangerschap en bevalling zijn lastiger en risicovoller, maar daarna komen ook de leuke dingen. Lagerweij kan het weten. Ze is zelf de helft van een tweeling én heeft zelf een tweeling. “Het is erfelijk, dus de kans was al groter om een tweeling te krijgen. Het was heel leuk om te horen dat ik zelf ook een tweeling kreeg.”
‘Ze zijn elkaars beste vriend’
Wat de voordelen dan zijn? “Ze hebben steun aan elkaar. Dat begint al in de box. Ze kijken naar elkaar, spelen met elkaar. Tweelingen worden ook vaak elkaars beste vriend. Daar kom je als ouders soms niet eens tussen. Dat kan frustrerend zijn, maar die hechte band is veel waard.”
Bovendien kunnen ze volgens Lagerweij veel van elkaar leren, meer nog dan ‘gewone’ broers en zussen. “Als de een bijvoorbeeld wat socialer is dan de ander, kan die afkijken hoe je contact maakt. Ze kunnen een rolmodel voor elkaar zijn. Ook kunnen ze bijvoorbeeld samen naar clubjes. Dan hoef je als ouder minder bang te zijn dat er iets gebeurt.”
Bron: RTL Nieuws