Vanaf april 2017 kunnen zwangere vrouwen er rechtstreeks voor kiezen om de NIPT-test te doen. Met de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) kunnen zwangere vrouwen door middel van een screening van het eigen bloed hun ongeboren kind testen op het syndroom van Down, Edwards of Patau. De NIPT wordt in april 2017 gedeeltelijk vergoed.
Subsidieregeling
Vanaf april 2017 wordt de NIPT gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling. Hiervoor is € 26 miljoen beschikbaar in de begroting. Van de zwangere vrouw wordt een eigen betaling van € 175,- gevraagd. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest die nu ook voor rekening van de zwangere vrouw komt.
Keuzevrijheid
Minister Schippers benadrukt dat het afnemen van de NIPT-test een individuele keuze blijft van de zwangere vrouw. “De NIPT is geen routinetest. De keuze om te screenen is een persoonlijke afweging. Ik hecht dan ook groot belang aan goede en objectieve informatie vooraf zodat vrouwen goed geïnformeerd kunnen beslissen om deel te nemen of juist niet.”
Goede begeleiding en voorlichting
Het NIPT-consortium werkt samen het RIVM aan een plan van aanpak voor de counseling en voorlichting NIPT. De beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) zet zich in voor goede en objectieve voorlichting over screening en daarmee ook NIPT, voor zwangere vrouwen en hun partners.
Bron: De Verloskundige