Samen Zwanger - Zwangerschapsyoga, goed voor elke aanstaande moeder

Bevallen in de 21e eeuw is zo slecht nog niet. We hebben tegenwoordig zoveel hulpmiddelen die het leven een stuk makkelijker en leuker maken, denk aan een pretecho, bevallingsdoula, een draagzak-consult en lactatiedeskundigen.

Waar vrouwen honderd jaar geleden pas na 3 maanden zeker wisten dat ze zwanger waren, geen idee hadden welk geslacht hun kind had, of dat het gezond was, is dat nu wel anders.
De zorg rondom een zwangerschap is behoorlijk uitgebreid, en dat is alleen maar fijn. Baby’s worden goed in de gaten gehouden en de vrouwen worden op alle mogelijke manieren voorbereid op het aanstaande moederschap.

Een van die manieren is zwangerschapsyoga. Al ontzettend veel zwangere vrouwen gingen je voor, terwijl anderen misschien een beetje jeuk krijgen van deze trendgevoelige term. Toch heeft zwangerschapsyoga ontzettend veel voordelen:

1. Bewustwording van je lichaam

Tijdens een zwangerschap verandert je lichaam dramatisch, zowel aan de binnen- als buitenkant. In een relatief korte tijd zal je groeien in omvang en zullen organen verplaatsen en ietwat verdrukt worden om plaats te maken voor je baby. Dit kan voor aanstaande moeders zowel fysieke als mentale klachten tot gevolg hebben.

Tijdens zwangerschapsyoga wordt je door middel van oefeningen en meditatie bewust gemaakt van je lichaam. Hoe voelt je veranderende lichaam? Waar heb je last? Welke houdingen voelen goed, en welke minder?

2. Contact met je baby

Door een hectisch leven, waarin je misschien werkt, een (groeiend) gezin draaiende houdt en je sociale contacten op peil probeert te houden, zijn er misschien maar weinig momenten waarbij je je een vol uur op je zwangerschap en je baby kan richten. Contact maken met je baby is goed voor zowel moeder als kind.

Tijdens een uur yoga zal het contact met je baby een grote rol spelen. Zo zullen er meerdere rustmomenten zijn waarbij je je concentreert op je baby en probeert contact te maken.

3. Het soepel houden van je lichaam

Naarmate je zwangerschap vordert, zal je waarschijnlijk steeds meer last krijgen van verschillende kwaaltjes. Denk aan kortademigheid, pijn in je (onder)rug, instabiliteit in je bekken of kramp in je benen.

Door yoga train je verschillende spiergroepen en zal er ruimschoots gestretcht worden, om kramp te voorkomen. In overleg met je instructrice kan je eventuele bestaande klachten bespreken, om hier extra aandacht aan te besteden. Ook kan zij je handige tips geven over wat te doen als je thuis meer last krijgt van rugpijn of krampen.

4. Voorbereiding op de bevalling

Bevallen is topsport. Als je zwanger bent van je eerste kindje, is het soms moeilijk voor te stellen wat je precies te wachten staat. Docenten van zwangerschapsyoga weten dit echter wel. Hierdoor kunnen ze je voorzien van tips en manieren om de bevalling soepeler en rustiger te laten verlopen.

Yogadocenten zullen tijdens de zwangerschapsyoga ademhalingsoefeningen met je doen. Door deze oefeningen te beheersen, zal je beter in staat zijn om weeën op te vangen. Ook zal ze verschillende houdingen kunnen leren om je weeën mee op te vangen.

5. Contact met andere aanstaande moeders

In sommige vriendengroepen krijgen alle vrouwen ongeveer tegelijkertijd kinderen, in andere groepen ben je misschien de enige. En als je ergens behoefte aan hebt tijdens je zwangerschap, dan is het wel het uitwisselen van ervaringen met andere aanstaande moeders!

Zwangerschapsyoga is de perfecte plek om andere zwangere vrouwen te leren kennen. Die komen ook goed van pas zodra jullie baby’s geboren zijn en je waarschijnlijk wel wat advies op het gebied van moederen kan gebruiken!

 

Zwangerschapsyoga bestaat uit een combinatie van ademhalingsoefeningen, meditatie, klassieke yoga-oefeningen en oefeningen die jou kunnen helpen tijdens de bevalling. Zwangerschapsyoga is geschikt voor zwangere vrouwen die tussen de 13 en 36 weken zwanger zijn.

 

Bron: Mamaenzo.nl, door Rachelle W

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in