De eerste verjaardag van je baby is aangebroken! In de aanloop naar het feest denk je ongetwijfeld terug aan de afgelopen 12 maanden als een tijd van ongelooflijke groei en ontwikkeling. In slechts één jaar tijd is je baby van een volledig hulpeloze pasgeborene uitgegroeid tot een onafhankelijk persoontje.
Je baby als dreumes
Veel kinderen zetten hun eerste stappen ergens tussen de 9 en 12 maanden en kunnen goed lopen tegen de tijd dat ze 14 of 15 maanden oud zijn. Maar maak je geen zorgen als je kind de salontafel nog niet heeft losgelaten. Het is ook heel normaal dat kinderen die eerste stap niet zetten voordat ze 15 of 16 maanden zijn, mogelijk zelfs later. Moedig zowel het kruipen als het lopen aan door je kind zonder hulp allerlei kansen te geven om te bewegen. Pak hem niet teveel op en draag hem niet teveel. En verwijder alles wat gevaarlijk kan zijn als hij zich eraan vastgrijpt, zoals een tafellaken of een elektrisch snoer.
Als je kind probeert te lopen, kan hij zich veiliger voelen als hij zich aan een van je vingers kan vasthouden. Of als hij zijn handen in de lucht steekt en je achter hem aan loopt en zijn handen vasthoudt. Blote voeten, sokken of de populaire ‘babyschoentjes’ met zachte zolen helpen een beginnende ‘loper’ om zijn balans en coördinatie te oefenen. Koop echte schoenen voor buiten om de voeten van je peuter te beschermen. Ook kan hij steeds beter duidelijk maken wat hij wil.
Motoriek
Je eenjarige moet alleen kunnen staan en misschien zelfs die eerste voorzichtige stapjes hebben gezet. Als dat nog niet het geval is, heb je hopelijk je videocamera binnen handbereik om het moment vast te leggen. Je baby kan veel dingen zelf doen, zoals eten met zijn vingers, zijn ouders helpen bij het aankleden en de bladzijden van een verhalenboek omslaan. Ook moet je baby een paar alledaagse voorwerpen correct kunnen gebruiken, zoals een lepel en een haarborstel.
Slaap
Je dreumes zou minder overdag moeten slapen en meer in de nacht. De meeste kinderen hebben nog een middagdutje nodig, maar maken geen gebruik meer van het ochtenddutje.
Eten
Als je kindje 1 jaar is, kun je de overgang van moedermelk of flesvoeding naar koemelk maken. Begin met volle melk, want je baby heeft extra vet nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling van de hersenen. Geef je baby dus geen vetarme voedingsmiddelen tot na zijn tweede verjaardag of op advies van je arts.
Nu je baby meer kan eten, moet je voorzichtig zijn in verband met het verstikkingsgevaar. Hele druiven, stukjes knakworst, popcorn of andere voedingsmiddelen die in zijn keel zouden kunnen blijven hangen, moet je vermijden. Blijf altijd dichtbij je baby tijdens de maaltijden.