Je kunt er niet omheen: baby’s huilen. Zo geven zij aan dat ze honger, pijn en angst hebben of dat ze willen slapen. Maar hoe weet jij precies wat je baby je probeert te vertellen? Het kan namelijk erg lastig zijn om de kreten te interpreteren, vooral in het begin.

Dit zijn de meest voorkomende redenen dat baby’s huilen:

1. Honger

Dit is waarschijnlijk het eerste waaraan je denkt als je baby huilt. Als je de tekenen van honger bij je baby herkent, zal het je helpen om je baby te voeden vóór het huilende stadium. Sommige hongersignalen waar je op moet letten zijn onder meer: smakken met de lippen, kauwbewegingen, de wroeten reflex (als je de wang van je baby aanraakt, gaat hij met zijn hoofd richting jouw hand) en als je baby zijn handen op zijn mond zet.

2. Buikkrampen

Je baby kan ook veel huilen, omdat hij buikproblemen heeft die vaak geassocieerd worden met koliek dat leidt tot gasvorming. Deze aandoening wordt meestal omschreven als onopvallend huilen voor minstens 3 uur per dag, ten minste 3 dagen per week en ten minste 3 weken op rij.

3. Vastzittende boer

Je baby hoeft niet per se te boeren na het voeden. Toch kan een boer vastzitten, waardoor je hem het beste kunt helpen. Baby’s krijgen lucht binnen wanneer ze borstvoeding krijgen of uit een fles zuigen. De baby kan zich heel ongemakkelijk voelen als deze lucht niet vrijkomt.

4. Vieze luier

Sommige baby’s laten je direct weten als hun luier vies is. Anderen kunnen de vieze luier wel een tijdje tolereren. Hoe dan ook, dit is makkelijk te controleren en eenvoudig te verhelpen.

5. Vermoeid

Vermoeide baby’s moeten altijd kunnen slapen. Maar dit is moeilijker voor hen dan je denkt. In plaats van dommelen, worden ze drukker en gaan ze huilen, vooral als ze oververmoeid zijn.

6. De baby wil vastgehouden worden

Baby’s hebben veel knuffels nodig. Ze vinden het leuk om de gezichten van hun ouders te zien, hun stemmen te horen, naar hun hartslag te luisteren en zelfs hun unieke geur op te vangen. Ze kunnen dus huilen, omdat ze graag dichtbij gehouden willen worden. Je vraagt je misschien af of je je baby te veel verwent als je hem zo vaak vasthoudt, maar dit is in de eerste paar maanden van zijn leven niet mogelijk.

7. Te koud of te warm

Als je baby het koud heeft, bijvoorbeeld bij het uitkleden om de luier te vervangen of wanneer je zijn onderkant met een koude doek schoonmaakt, kan hij gaan protesteren door te gaan huilen. Pasgeborenen vinden het heerlijk om gebundeld te worden, maar niet als het te warm is.

8. Tandpijn

Baby’s kunnen last hebben van doorkomende tandjes. Als je baby pijn heeft en je weet niet waarom, probeer dan met je vingers aan zijn tandvlees te voelen. Zo kun je voelen of er een hard plekje zit, waar een tand doorheen komt. Gemiddeld komt de eerste tand tussen de 4 en 7 maanden door, maar dit kan natuurlijk ook eerder gebeuren.

9. Ziekte

Als je baby nog steeds huilt na van alles geprobeerd te hebben, kan er iets met hem aan de hand zijn. Je kunt zijn temperatuur controleren om koorts uit te sluiten en alert zijn op andere signalen van ziekte. Als de huil van je baby niet goed klinkt, vertrouw dan op je instincten en bel of raadpleeg je huisarts.

10. Meer of minder stimulatie

Baby’s leren van de dingen om hun heen, maar soms hebben ze het moeilijk om het allemaal te verwerken – licht, geluiden en de aanrakingen van iedereen die hem vast wil houden. Door middel van huilen en schreeuwen geeft een baby aan dat hij het zat is. Ook kan het zo zijn dat je baby juist veel meer van de wereld wil zien. Vaak is hierbij de enige manier om het huilen te stoppen door actief te blijven en bijvoorbeeld regelmatig met je baby naar plekken te gaan die hij leuk vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in