Het is een goed moment om je baby te leren dat hij kan helpen. Als je iets voor je baby opruimt, kun je ‘alsjeblieft’ zeggen. Hoewel hij nu nog niet kan helpen, zal hij tegen de tijd dat hij een peuter is, enthousiast zijn om te helpen door bijvoorbeeld speelgoed weg te zetten. Beloon hem door ‘dankjewel’ te zeggen.
Bewust boodschappen doen
Hoewel je maandelijkse boodschappen vermoedelijk je grootste huishoudelijke uitgave zijn, zijn ze ook het gemakkelijkst in te korten. Voordat je je boodschappenlijstje aanpast, moet je goed nadenken over het moment dat je naar de winkel gaat. Ga naar de supermarkt als je partner (of iemand anders) op de baby kan passen. Of probeer online boodschappen te doen. Omdat je minder afgeleid bent en meer tijd hebt, zul je het gemakkelijker vinden om een vergelijking te maken en haastige of impulsaankopen te beperken. Houd een lijst bij van voedsel dat je gezin regelmatig gebruikt. Ook kun je in de folders kijken of er producten in de aanbieding zijn. Overweeg vervolgens om te veranderen wat je koopt.
Probeer alternatieven voor vlees, omdat deze over het algemeen minder kosten. Vermijd magnetronmaaltijden, want deze zijn vaak duurder (en ongezonder) dan verse. Kijk tenslotte naar waar je koopt. Is je vaste supermarkt het goedkoopst of alleen het fijnst? Nu je gezin groter is, is het misschien de moeite waard om boodschappen in een andere supermarkt te doen.
Meer informatie over: Duimzuigen
Duimzuigers gebruiken een gezond en ingebouwd mechanisme om zichzelf te kalmeren. Het is een natuurlijke, geruststellende neiging en het is geen reden tot bezorgdheid of alarm. Deskundigen zijn het erover eens dat dit geen negatief effect heeft op je baby. Sommigen zeggen dat kinderen zelfs aan hun duim kunnen zuigen zonder hun tanden aan te tasten tot ze 2 jaar oud zijn, anderen beweren dat de meeste kinderen veilig kunnen duimzuigen tot ze 4 of 5 jaar zijn, als het blijvende gebit zich begint te ontwikkelen.
Fopspenen zijn een andere goede manier voor baby’s om zichzelf te kalmeren, maar ze zijn niet beter: je baby kan bijvoorbeeld leren afhankelijk van je te zijn om zijn fopspeen te pakken als deze uit zijn wieg valt. Bovendien kan de fopspeen kwijtraken of vies worden. Positief is dat baby’s hun fopspenen meestal ontgroeid zijn voordat ze een risico vormen voor de gezondheid van de tanden.