Samen Zwanger_4 maanden oud_week 4

Een goede voor-het-slapengaan routine, bijvoorbeeld het voorlezen van een verhaaltje of een momentje in bad, kan helpen om je baby in slaap te brengen. Het constant volhouden van deze favoriete regelmaat geeft jou en je baby voldoende tijd om een band te creëren en te ontspannen.

Je kunt deze activiteiten met je partner afwisselen. Jij doet hem bijvoorbeeld in bad en je partner leest een verhaaltje voor. Tenzij je deze activiteiten liever om de dag wilt doen, dan kun je het natuurlijk per dag afwisselen.

Voor jezelf zorgen

Een baby zorgt voor enorme veranderingen in je leven. Hij slokt bijvoorbeeld erg veel tijd op. Vergeet niet om tijd voor jezelf vrij te maken en voor jezelf te blijven zorgen. Dit kun je doen:

  • Houd contact. Blijf contact houden met vrienden en familie, maak contact met andere ouders in een community of op sociale media, of neem gewoon een kijkje in de ‘buitenwereld’ in een nabijgelegen koffie- en theesalon of speeltuin;
  • Zorg voor tijd voor jezelf. Een echte pauze voor jou alleen is een kans om je te ontspannen, je op jezelf te concentreren en je te laten inspireren;
  • Houd een boek of je E-reader bij de hand wanneer je baby dut. Zelfs als het slechts een paar pagina’s per dag is, kun je toch nog even ontsnappen in een wereld van fictie of iets nieuws leren;
  • Of het nu via de telefoon of persoonlijk is, praten met een vriend, familielid of je partner kan je nieuwe energie geven.

Meer informatie over: Shaken Baby Syndroom

Shaken-babysyndroom (SBS) is een ernstig type hersenletsel dat optreedt wanneer iemand een baby heftig schudt, waardoor het brein van de baby in zijn schedel beweegt. Baby’s zijn vooral kwetsbaar voor dit soort letsels omdat hun nekspieren niet sterk genoeg zijn om hun relatief grote, zware hoofd te ondersteunen. Deze vorm van misbruik kan ernstige verwondingen veroorzaken, waaronder blindheid, oogletsel, ontwikkelingsachterstanden, verlamming en permanente hersenbeschadiging. Het kan zelfs dodelijk zijn. In theorie is dat echt mogelijk, maar dan zou het behoorlijk ruw moeten zijn gegaan. Het gebeurt namelijk niet als je als liefhebbende ouder je kindje kietelt of over veel hobbels op de weg rijdt. Het soort misbruik dat leidt tot SBS is opzettelijk en gewelddadig. Het wordt meestal veroorzaakt door iemand die de controle verliest bij de zorg voor een baby.

Symptomen

Een geschud kind kan koliekachtig of erg slaperig lijken, kan braken of lijkt een voedingsprobleem te hebben, heeft misschien moeite met ademhalen of kan prikkelbaar en kieskeurig zijn. Als je vermoedt dat er SBS-symptomen aanwezig zijn, bel dan met je arts of breng je baby onmiddellijk naar de eerste hulp. De toestand van je baby kan erger worden en hersenbeschadiging kan permanent worden zonder onmiddellijke medische behandeling. Wees duidelijk en eerlijk, zodat de meest nauwkeurige diagnose kan worden gesteld en de beste behandeling kan worden gegeven.

Leer met boosheid om te gaan

Een baby verzorgen kan belastend en frustrerend zijn. Zorg ervoor dat je op een gezonde, veilige manier leert om met verbittering en boosheid om te gaan, waaronder diep ademhalen, tijd vrij maken voor jezelf en hulp zoeken van vrienden, familie of je arts. Als je merkt dat je gefrustreerd raakt, leg je baby dan op een veilige plek, zoals een wieg, verlaat de kamer en laat je baby alleen huilen terwijl je iemand belt om hulp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in