Je baby kan tekenen beginnen te vertonen van angstgevoelens voor vreemden. Hij kan zich druk maken en angstig worden in aanwezigheid van nieuwe (en zelfs bekende) mensen en kan huilen als een vreemdeling hem plotseling benadert. Houd dit in gedachten wanneer je in de buurt bent of komt van mensen die je baby niet kent, en probeer je niet te schamen als hij in andermans armen huilt. Het beste wat je kunt doen is je baby zelf in je armen nemen en hem kalmeren. Vertel je vrienden en familie om je kleintje te benaderen met langzame, rustige bewegingen.
Angstgevoelens bij vreemden betekent niet dat je nieuwe gezichten moet vermijden. Je baby zal baat hebben bij andere mensen dan jij en je partner. Onthoud alleen dat hij je geduld en begrip nodig heeft om deze zeer belangrijke fase te doorstaan.
Je baby vertrouwd laten maken met andere mensen
Toen je zwanger was, had je je misschien zorgen gemaakt over de vraag of je baby zich met je zou binden. En nu zul je merken dat jullie twee erg aan elkaar gehecht zijn, hij huilt van protest als iemand anders in de buurt komt – zelfs je partner. Wennen aan andere mensen is een belangrijk onderdeel van de socialisatie van je baby. Een sterke, duurzame band groeit door regelmatige dagelijkse interacties, dus moedig je partner aan om mee te doen aan de verzorgings- en speelactiviteiten van jullie baby. Houd eerst je afstand zodat je baby je niet kan horen of ruiken.
Jij en je partner kunnen de klusjes verdelen, zodat je partner bijvoorbeeld elke avond de dagelijkse bad- of bedtijd regelt. Maar stel je baby ook bloot aan vrienden en familie. Probeer je baby vast te houden terwijl de andere persoon praat en met hem speelt. Geef hem dan aan de andere persoon en blijf in de buurt. Uiteindelijk ga je even weg en kom je meteen terug. Herhaal deze stap, zodat hij steeds langer zonder jou kan.
Constipatie (verstopping)
Er bestaat niet zoiets als een normaal aantal stoelgangen per dag. Het hangt af van een aantal factoren: op welke momenten hij eet, wat hij eet, hoeveel hij beweegt en hoe snel zijn lichaam voedsel verteert. Je baby kan geconstipeerd zijn als:
- Zijn ontlasting bloed bevat, hard of droog is;
- Drie of meer dagen zijn verstreken sinds zijn laatste stoelgang.
Moedermelk
Als je baby alleen moedermelk (borstvoeding) krijgt, is het erg zeldzaam dat je kindje verstopt raakt. Praat met je arts als het ontlasten pijnlijk voor hem is en als de ontlasting hard of droog is (in combinatie met andere symptomen zoals braken of een opgezwollen buik kan dit wijzen op een ernstiger aandoening zoals een geblokkeerde darm).
Flesvoeding
Als je baby alleen flesvoeding krijgt, moet je misschien van merk veranderen. Bij de overstap naar vaste babyvoeding kan graan de boosdoener zijn, omdat het een laag vezelgehalte heeft. Probeer in plaats daarvan gepureerde groenten of fruit, zoals peren of pruimen (geen bananen, want die verstoppen), toe te voegen aan de granen of over te stappen op haver.
Uitdroging
Verstopping kan ook worden veroorzaakt door uitdroging, dus het kan helpen om je baby meer vocht te geven. Als je baby al vast voedsel eet, probeer hem wat pruimen- of perensap te geven. Je kunt het sap ook verdunnen met water of het sap toevoegen aan zijn flesje melk. Afgezien van het aanbrengen van wijzigingen in zijn dieet, volgen hier nog enkele tricks om de darmen van je baby weer op het goede spoor te krijgen:
- Beweeg de benen van je baby in een langzame trapbeweging terwijl hij op zijn rug ligt;
- Masseer zachtjes zijn buik onder zijn navel. Als je een hard plekje voelt, druk je daar zacht en constant op;
- Plaats hem in een warmwaterbad om zijn spieren te ontspannen;
- Gebruik, met toestemming van je arts, een glycerine zetpil of stimuleer zijn rectum met een rectale thermometer gesmeerd met vaseline als tijdelijke maatregel. Als de obstipatie niet op deze interventies reageert, kan de arts een laxeermiddel voor baby’s aanbevelen.