De gemiddelde leeftijd van Nederlandse moeders is enorm gestegen sinds de jaren ’70. De Nederlandse vrouw is nu 29,4 jaar oud als zij haar eerste kind krijgt. Hoe ouder je bent, hoe minder vruchtbaar je wordt. ‘Tik, Tok’ klinkt de biologische klok.
Vruchtbaarheid
Je kunt het beste een kind krijgen als je tussen de 20 en 25 jaar oud bent, omdat je lichaam dan volgroeid is en je het vruchtbaarst bent. Maar na je 30e levensjaar vermindert je vruchtbaarheid langzaamaan. Vanaf 35 jaar is een vrouw al 50% minder vruchtbaar dan toen zij 25 tot 30 jaar oud was. Op 40-jarige leeftijd is je vruchtbaarheid al helemaal drastisch veranderd.
Zelfs met vruchtbaarheidsbehandelingen zoals in-vitrofertilisatie, hebben vrouwen meer moeite om zwanger te worden naarmate ze ouder worden. Vrouwen van 45 jaar en ouder worden zelden zwanger, zelfs niet bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
Risico’s
Vrouwen hebben ook meer moeite om zwanger te blijven naarmate ze ouder worden: De percentages miskramen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen nemen dan aanzienlijk toe. Met je stijgende leeftijd heb je ook meer kans op het krijgen van een kindje met een (geboorte)afwijking, twee- of meerlingen, meer complicaties tijdens de zwangerschap en een miskraam. Ook het succes van vruchtbaarheidsbehandelingen neemt af.
De menopauze en de overgang
De menopauze is je laatste menstruatie. De periode rondom je menopauze is de overgang. De oorzaak van de overgang is dat je eierstokken geen vruchtbare eicellen meer produceren omdat ze geen vrouwelijke oestrogene hormonen meer kunnen maken. De overgang is erfelijk, dus je kunt je verwachte ‘overgangsmoment’ vergelijken met dat van je moeder. Toch kan de menopauze erg vroeg plaatsvinden (voor je 40e levensjaar) door bijvoorbeeld operaties, roken of stress.
Dit is een aantal symptomen van de overgang:
Lichamelijke verschijnselen/klachten:
- Pijnlijke eisprong;
- Opvliegers en/of nachtzweten;
- Opgezette borsten;
- Toename/afname libido;
- Vaginawand wordt dunner;
- Misselijkheid en overgang;
- Koude handen en voeten;
- Hartkloppingen of hartoverslagen;
- Vaginale droogheid;
- Beenkrampen.
Geestelijke verschijnselen/klachten:
- Gespannen en prikkelbaarheid;
- Onrustig gevoel;
- Onzekerheid;
- Paniekerig;
- Vergeetachtigheid;
- Huilbuien;
- Stemmingsveranderingen
Meer informatie over overgangssymptomen kun je vinden op de website van Gelre ziekenhuizen.