Samen Zwanger - Ondergewicht

Heb je ondergewicht, dan kan dit effect hebben op je mogelijkheid om zwanger te worden. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met een te laag lichaamsgewicht er gemiddeld langer over doen om zwanger te worden dan vrouwen met een gezond gewicht. Je hebt meer kans op een onregelmatige menstruatiecyclus als je te licht bent, wat betekent dat je misschien niet tijdens elke cyclus ovuleert. Dit maakt het moeilijker om zwanger te worden. Gelukkig zou het behalen van een gezond gewicht je kansen op een zwangerschap moeten verbeteren.

BMI

De eenvoudigste manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt voor je lengte, is om je body mass index (BMI) te berekenen. Over het algemeen heb je een betere kans om zwanger te worden als je BMI tussen 20 en 25 ligt dan wanneer deze onder of boven dit bereik ligt. Als je een BMI van minder dan 18,5 hebt, heb je ondergewicht. 

Lichaamsvet

Er zijn aanwijzingen dat de hoeveelheid vet die je op je lichaam hebt ook een rol kan spelen in je vruchtbaarheid, ongeacht je gewicht. Als je lichaamsvet te laag is, kan het de hormoonhuishouding in je hersenen verstoren, waardoor het mogelijk is dat je niet elke maand ovuleert. Sommige deskundigen beweren dat je minimaal 22% lichaamsvet moet hebben om een normale ovulatie te hebben.

Neem contact op met je huisarts als je onregelmatig of niet menstrueert. Je kunt hem of haar ook bezoeken als je regelmatig menstrueert, maar al meer dan een jaar lang (of meer dan zes maanden als je ouder bent dan 35) zwanger probeert te worden. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist om je met je dieet te helpen, zodat je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Als alternatief kan hij of zij je een aantal tests aanbieden of je doorverwijzen naar een vruchtbaarheidsspecialist om erachter te komen of je een onderliggende aandoening hebt, zoals een schildklierprobleem. 

Risico’s verminderen

Als je gewoon moet aankomen, doe het dan geleidelijk door goed te eten en gezonde snacks te eten. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan je helpen om na te gaan waar je de extra calorieën kunt toevoegen. Alleen gewichtstoename zal je niet helpen zwanger te worden, maar het draagt ook een steentje bij aan een gezonde zwangerschap. Het bereiken van het aanbevolen gewicht voor je lengte vermindert het risico op een laag geboortegewicht of een te vroeg geboren baby. Baby’s die te vroeg of te klein zijn geboren lopen een groter risico op een reeks gezondheidsproblemen, dus een gewichtstoename kan echt helpen om je baby een betere start in het leven te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in