In het kort
Je hebt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je hebt met je gynaecoloog besloten dat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt weggehaald door middel van een operatie. Deze operatie wordt uitgevoerd onder narcose. Tijdens de operatie wordt de eileider samen met de zwangerschap weggehaald. Na de operatie kun je dezelfde of de volgende dag naar huis. Je moet dan nog een week rustig aan doen. Je krijgt zes weken na de operatie nog een controleafspraak.
Op deze pagina lees je:
- Wie voert de operatie uit?
- Wat gebeurt er tijdens de opname?
- Wat gebeurt er tijdens de operatie?
- Wat gebeurt er na de operatie?
- Hoe verloopt het herstel thuis?
- Welke adviezen worden er gegeven na de operatie?
- Welke controle afspraken krijg je?
- Wanneer kun je weer een menstruatie verwachten?
- Wat is het advies voor anticonceptie?
- Welke emoties kun je ervaren?
- Heeft de operatie invloed op een volgende zwangerschap?
- Wanneer moet je contact opnemen?
Wie voert de operatie uit?
Een gynaecoloog voert de operatie uit. Omdat de operatie op korte termijn plaatsvindt, wordt deze gedaan door de gynaecoloog die dienst heeft op die dag.
Wat gebeurt er tijdens de opname?
Je wordt opgenomen op een (dag)afdeling in het ziekenhuis. Een verpleegkundige legt je uit wat er gaat gebeuren, controleert je bloeddruk en geeft je pijnstilling voor de operatie. Je krijgt een infuus zodat je tijdens de operatie slaapmedicatie kunt krijgen. Ook legt de verpleegkundige uit dat je moet waarschuwen wanneer je meer pijn krijgt of je niet lekker begint te voelen.
De arts of verpleegkundige houdt je op de hoogte wanneer er verwacht wordt dat je naar de operatiekamer kunt. Dit hangt af van de drukte op de operatiekamer en of je nuchter bent. Nuchter zijn betekent dat je voor de operatie niet meer hebt gegeten of gedronken.
Op de operatiekamer ontmoet je de gynaecoloog die de operatie doet. Het team neemt nog eenmaal alle gegevens door. Dan krijg je de narcose. Via het infuus krijg je de slaapmedicatie. Je blaas wordt eenmalig met een katheter leeggemaakt als je slaapt.
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
De gynaecoloog maakt in de onderrand van de navel een sneetje van ongeveer één centimeter. Via dit sneetje wordt een kijkbuis met een camera ingebracht. Ook wordt er gas in je buik geblazen. Zo ontstaat ruimte om je baarmoeder, eierstokken en eileiders heen. De gynaecoloog kan op deze manier goed al je organen zien.
Je krijgt een tweede en derde sneetje links- of rechtsonder in de buik (afhankelijk van de kant waar de zwangerschap in de eileider zit). De gynaecoloog brengt hierdoor het instrument in voor het opereren van de eileider. Er wordt gekeken naar de plek van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap en de andere eileider. Als de andere eileider er normaal uitziet, dan wordt de eileider met de zwangerschap erin verwijderd (tubectomie) net als het aanwezige bloed.
De gynaecoloog verwijdert de instrumenten en laat het gas uit je buik lopen. De gynaecoloog hecht de wondjes. De operatie zelf duurt ongeveer een 30-60 minuten. Tijdens de operatie wordt er goed in de gaten gehouden hoeveel bloed je hebt verloren. Soms is het nodig om een bloedtransfusie te geven.
De eierstok wordt verwijderd omdat het risico bestaat dat je door deze eierstok in de toekomst weer een buitenbaarmoederlijke zwangerschap krijgt. Als de andere eileider er niet normaal uitziet wordt alleen de buitenbaarmoederlijke zwangerschap weggehaald.
Tijdens de operatie kan de gynaecoloog met het inbrengen van de instrumenten je darmen, blaas of bloedvaten beschadigen. Dit gebeurt bij minder dan 1% van de vrouwen. De beschadiging wordt tijdens de operatie gehecht. Heel soms is het niet mogelijk om het met een kijkoperatie te herstellen en moet er een snee in je buik worden gemaakt. Je herstel duurt dan langer. Soms is pas na de operatie duidelijk dat er een probleem is. Je krijgt advies over wanneer je contact moet opnemen.
Wat gebeurt er na de operatie?
Na de operatie verblijf je op de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, brengt de verpleegkundige je weer naar de afdeling. De verpleegkundige controleert je regelmatig en vraagt hoe het met je gaat. Je krijgt pijnstilling via het infuus.
Afhankelijk van het tijdstip waarop je geopereerd wordt kun je dezelfde dag of de volgende dag naar huis. Hoe snel je naar huis kunt, hangt ook af van hoe je je voelt. Als je erg moe of misselijk bent of pijn hebt is het beter om een nacht te blijven. Als je naar huis mag krijg je informatie over de verzorging van de wondjes en de hechtingen. Zorg ervoor dat iemand je ophaalt. Je kunt nog niet zelf autorijden.
Als er complicaties zijn opgetreden tijdens de operatie zal het herstel langer duren. De arts zal je hier verdere uitleg over geven.
Hoe verloopt het herstel thuis?
De pijn vermindert meestal de eerste uren na de operatie. Sommige vrouwen hebben nog een paar dagen last. Als het nodig is kun je pijnstillers nemen, zoals paracetamol of ibuprofen. Je kunt last hebben van schouderpijn. Dit komt door het gas in de buik. Dit kan het middenrif prikkelen en dat voel je als schouderpijn. Deze pijn verdwijnt meestal dezelfde dag.
De wondjes in je buik zijn gehecht. Met de hechtingen kun je gewoon douchen of in bad gaan. De hechtingen lossen vanzelf op. Als ze irriteren, mag je ze wel na 5 dagen (laten) verwijderen. Mogelijk heb je hechtingen die onder de huid zijn gelegd en geknoopt. Dan zie je de hechtingen niet. Dit zijn oplosbare hechtingen.
Als je veel bloed hebt verloren kun je je langere tijd nog vermoeid voelen. Het lichaam heeft ongeveer 4 tot 6 weken nodig om het verloren bloed zelf weer aan te maken. Ook als je een bloedtransfusie hebt gehad kun je je vermoeider voelen in de weken na de operatie.
Na de operatie daalt het zwangerschapshormoon snel. Door de daling van het zwangerschapshormoon laat het verdikte slijmvlies in je baarmoeder los. Daarom krijg je ook vaginaal bloedverlies. Dit kan ongeveer een week aanhouden.
Welke adviezen worden er gegeven na de operatie?
Om de kans op infecties te verkleinen en de wond te laten genezen adviseren we je om de eerste twee weken na de operatie een aantal dingen niet te doen, zoals:
- Geen tampons gebruiken;
- Geen seks hebben;
- Niet in bad en niet zwemmen;
- Geen zwaar lichamelijk werk (tillen, huishoudelijk werk, sporten).
Meestal kun je na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller herstelt dan emotioneel. Bespreek met je leidinggevende en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.
Welke controle afspraken krijg je?
Is de hele eileider met de zwangerschap verwijderd, dan krijg je alleen een controle afspraak zes weken na de operatie. De arts kijkt dan of je goed bent hersteld. Daarnaast kun je nog vragen stellen over de operatie, anticonceptie of eventuele toekomstige zwangerschapswens.
Als niet de hele eileider (tubotomie) is verwijderd, dan moet je wekelijks bloed laten prikken. Er wordt gekeken of het zwangerschapshormoon daalt. De controles zijn afgelopen als het zwangerschapshormoon helemaal uit je bloed is verdwenen. Dit duurt meestal 4 tot 6 weken. Als het hormoon niet snel genoeg daalt, kan de arts nog een aanvullende behandeling met het medicijn methotrexaat voorstellen. Dit is bij 7% van de vrouwen nodig.
Wanneer kun je weer een menstruatie verwachten?
De meeste vrouwen hebben tussen de 4 – 6 weken na de behandeling weer een menstruatie. De menstruatiecyclus komt weer op gang nadat het zwangerschapshormoon uit het lichaam verdwenen is. Twee weken voor je menstruatie heb je een eisprong en kun je dus weer zwanger worden.
Wat is het advies voor anticonceptie?
Na de operatie kun je na je eerste normale menstruatie in principe weer zwanger worden. Het advies is om één menstruatie af te wachten voor je weer zwanger probeert te worden zodat je lichaam kan herstellen.
Mocht je methotrexaat hebben gekregen dan raden we je strikt aan om goede anticonceptie te gebruiken in de drie maanden na de (laatste) injectie met methotrexaat. Welke anticonceptie je wil gebruiken hangt af van je eigen voorkeuren. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om voor condooms te kiezen. Wens je liever de pil, de prikpil, een spiraal, een implanon (staafje), bespreek dan met je arts wanneer je een afspraak kan maken om dit te laten doen. De afspraak zal bij de gynaecoloog of huisarts gepland worden.
Welke emoties kun je ervaren?
Je hebt nu definitief gehoord dat de zwangerschap niet goed is en er een behandeling nodig is. Dit is een emotioneel bericht. Was de zwangerschap erg gewenst? Was je onverwacht zwanger en net aan het idee gewend? Voelde je al dat het niet goed ging of kwam de nare boodschap onverwacht?
Heb je al een kind of heb je al vaker een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam gehad? Heb je lang gewacht op deze zwangerschap en was het misschien de laatste kans voor je gevoel?
Iedereen reageert anders op dit bericht. Uit je meteen je gevoelens of stop je je verdriet eerst weg? Hoe reageert je partner? Of als je deze informatie als partner leest, hoe reageer jij? En hoe ga je met elkaar om? Hoe ga je met je omgeving om? Hoe gaat je omgeving met jou om?
Hoe dan ook, jullie gevoelens zijn belangrijk. Veel vrouwen en hun partners ervaren een zwangerschap die niet goed loopt als een grote teleurstelling. Je kunt je boos en opstandig voelen. Je kunt je schuldig voelen en verdrietig. Het kan ook zijn dat het niet zo heftig voor je is. Hoe je gevoel ook is, schaam je er niet voor en praat er met anderen over als jij eraan toe bent. Praat er met je arts over en ook met de bedrijfsarts als je meer tijd nodig hebt om te herstellen dan de standaardtijd die hiervoor wordt gegeven.
Heeft de operatie invloed op een volgende zwangerschap?
Bij een operatie blijven je eierstokken zitten. Dus als je menstruatiecyclus is hersteld, kun je nog steeds links en rechts een eisprong krijgen. Als bij de operatie één eileider helemaal is weggehaald, dan kan de overgebleven eileider de eisprong van links en rechts opvangen. Als je geopereerd bent heb je minder kans om zwanger te worden dan iemand die nog twee goede eileiders heeft. De kans op een spontane zwangerschap in de volgende 2 jaar is 60%. Dit betekent dat 60 op de 100 vrouwen spontaan zwanger kan worden na een operatie. Voor de kans op een nieuwe zwangerschap maakt het niet uit of je eileider helemaal is weggehaald of dat de eileider is blijven zitten en alleen de buitenbaarmoederlijke zwangerschap is weggehaald. Deze 60% is een gemiddelde. De gynaecoloog kan je persoonlijker advies geven over zwangerschapskansen, afhankelijk van wat er is gezien tijdens de operatie (bijvoorbeeld als er veel verklevingen zijn gezien).
Als je opnieuw zwanger bent, heb je recht op een vroege echo. Dit is een echo 2 weken na een positieve zwangerschapstest. Hierbij wordt gekeken of deze zwangerschap wel goed in de baarmoeder groeit.
Wanneer moet je contact opnemen?
Neem direct contact op met de afdeling gynaecologie van het ziekenhuis waar je bent geopereerd:
- Als je steeds meer buikpijn krijgt;
- Als je koorts hebt (38 graden Celsius of hoger).
Bij een kijkoperatie is de kans op een infectie niet groot. Als je een infectie krijgt dan heb je antibiotica nodig. Bij een kijkoperatie kan ongemerkt je darm beschadigd zijn. Je krijgt dan binnen enkele dagen steeds meer buikpijn en vaak ook koorts. Het gebeurt zelden, maar het is belangrijk dat je op tijd contact opneemt met het ziekenhuis.
Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).