Beste lezers en lezeressen,
Van harte gefeliciteerd met jullie zwangerschap. Leuk om jullie hier te treffen. Ik zal mijzelf even voorstellen: Ik ben Alexandra Knijnenburg IBCLC, 40 jaar ervaring als kraamverzorgende en 25 jaar ervaring als IBCLC (lactatiekundige).
Graag wil ik jullie via deze weg uitleggen wanneer en in welke situatie je een lactatiekundige zou kunnen inschakelen.
“Als het lukt”
Borstvoeding geven is een hele bijzondere periode in het leven van jullie als jonge ouders en jullie baby. Toch is het niet iets wat altijd vanzelf gaat, ook al is het heel natuurlijk. Veel a.s. ouders zeggen dan ook “we gaan borstvoeding geven als het lukt”. Als het lukt, een opmerking met heel veel lading. Waarom als het lukt? Als het toch iets is wat ‘natuurlijk’ is waarom dan het voorbehoud als het lukt? We zeggen toch ook niet, we zijn zwanger en als het lukt gaan we bevallen? Uit dit voorbehoud blijkt dat men verwacht dat het toch niet vanzelf gaat ook al is het heel natuurlijk.
Voorbereiden
Als eerste is het dan ook belangrijk dat jullie, als jullie borstvoeding willen gaan geven aan jullie kindje, je daarop gaan voorbereiden. Waaruit kan zo’n voorbereiding dan bestaan? Bijvoorbeeld uit het volgen van een a.s. oudercursus borstvoeding. In zo’n a.s. oudercursus borstvoeding komt aan bod hoe borstvoeding werkt, wat een baby zelf verwacht van borstvoeding, (want ook je baby heeft een bepaalde verwachting waarmee hij ter wereld komt), hoe je jouw baby goed aan de borst kunt leggen (ter voorkoming van problemen) en hoe je problemen zoals pijnlijke tepels e.d. kunt oplossen. Zo’n cursus bestaat dan ook meestal uit meerdere middagen/avonden. De docent die zo’n cursus geeft is meestal lactatiekundige.
Dan is je baby er. Je hebt je goed voorbereid op borstvoeding. Je kraamverzorgende en verloskundige begeleiden je ook bij het geven van borstvoeding. Dus alle voorwaarden zijn er om de borstvoeding goed op te starten.
Maar…
Maar dan komen er toch wat kinken in de kabel. Je baby drinkt niet goed, men adviseert je te gaan kolven, je krijgt pijnlijke tepels en iedereen zegt “maar het ziet er heel goed uit” (geloof mij pijn bij borstvoeding hoort niet). De baby weigert de borst, hij/zij snapt echt totaal niet wat hij/zij moet doen, de kraamverzorgende is weg en je krijgt een verstopping of (o help) een borstontsteking. Je baby lijkt niet genoeg te krijgen, ook al plast, poept en komt hij/zij goed aan. De baby wil de hele dag drinken of je kindje krijgt echt niet genoeg, je komt op het CB en je kindje blijkt te weinig te zijn gegroeid (terwijl het in de kraamtijd zo goed ging), als je medicijnen ‘moet’ gebruiken of jij of je baby zijn ziek, prematuur, dysmatuur of als je weer aan het werk gaat….. Dit zijn allemaal situaties waarin extra hulp fijn kan zijn. Hulp van een specialist, een lactatiekundige IBCLC. Zij is opgeleid om jou bij dit soort problemen te ondersteunen. Jullie te informeren over de mogelijkheden die er zijn in jullie specifieke situatie, zodat jullie de beste keus kunnen maken voor jullie gezin.
Lactatiekundige
Om een goed beeld te krijgen van de vraag die jullie hebben, zal een lactatiekundige meestal op consult komen bij jullie thuis. Soms is het ook mogelijk om naar de praktijk van de lactatiekundige te gaan. Tijdens zo’n consult zal er eerst uitgebreid een anamnese worden afgenomen, d.w.z. dat besproken wordt hoe de bevalling is verlopen en hoe de borstvoeding tot nu toe is gegaan. Deze anamnese wordt opgeschreven in een dossier. Tevens wil de lactatiekundige de hulpvraag duidelijk in kaart brengen. Verder zal zij meekijken bij een voeding en hierna een plan met jullie opstellen. Hierna zal de lactatiekundige met jullie bespreken hoe de follow-up geregeld wordt. Uiteraard zijn telefonische consulten en mailconsulten ook mogelijk als de vragen niet zo ingewikkeld zijn. Heb je vragen of onzekerheden m.b.t. borstvoeding? Blijf er dan niet mee lopen, maar vraag een lactatiekundige bij jou in de buurt om raad. Zij is de specialiste op dit gebied.
Auteur: Alexandra Knijnenburg, Lactatiekundig IBCLC, kraamverzorgende