Je baby kan zijn emoties niet op dezelfde complexe manier uitdrukken zoals jij en je partner dat kunnen. Hoewel hij je duidelijk kan laten weten wanneer hij gelukkig of ongelukkig is, leert hij zijn liefde en gevoel voor humor te tonen. Naarmate je baby ouder wordt, kan hij beginnen te huilen als je de kamer verlaat en opgewonden raken als je weer binnenkomt. Hij kan ook zijn armen opheffen als hij opgepakt wil worden. En je zult waarschijnlijk zien dat hij van je grappen houdt – hij zal lachen om grappige uitdrukkingen en jou ook aan het lachen maken!
Seks na de bevalling
Tijd en energie vinden voor seks na de bevalling is een uitdaging. En dan is er ook nog een klein wezentje (jullie baby) in de andere kamer, klaar om te jammeren op het minst geschikte moment. Maar met een beetje planning en inspanning is alles mogelijk!
- Vergeet niet om te flirten. Flirten is niet hetzelfde als voorspel. Het is een seksueel spel zonder de intentie van onmiddellijke seksuele activiteit. Flirten met je partner (bijvoorbeeld in persoon, aan de telefoon of per e-mail) helpt jullie allebei in de stemming te komen;
- Je hoeft niet altijd te ‘slapen als de baby slaap’. Dutje tijd biedt dat een grote kans om intiem te worden voordat je aan het eind van de dag uitgeput bent;
- Prik een datum. Je hoeft je niet te kleden en uit huis te gaan. Je kunt elkaar masseren of samen douchen;
- Als je baby rustig is, kun je merken dat de stemming toch is verbroken. Stop niet meteen met de seks. Begin terug met langzaam, zacht voorspel en kijk wat er gebeurt.
Meer informatie over: Verkoudheid
Het is bijna vanzelfsprekend dat je baby tijdens zijn eerste jaar verkouden wordt, want de vele virussen die verkoudheid veroorzaken zijn bijna onmogelijk te vermijden. Er wordt geschat dat kinderen tot acht keer in het eerste jaar verkouden worden. Virussen worden verspreid door vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd en door het aanraken van verontreinigde objecten, zoals deurknoppen en speelgoed. Je baby is vatbaarder, omdat zijn immuunsysteem minder goed ontwikkeld is. Bovendien houdt je baby zijn vingers constant in de buurt van zijn ogen en in zijn mond, waardoor de virussen gemakkelijk bij je baby naar binnen kunnen komen. Veelvoorkomende symptomen van verkoudheid zijn niezen, tranende ogen, benauwdheid, hoesten, loopneus en lichte koorts. Deze symptomen duren meestal circa een week. Neem contact op met je arts als je baby last heeft van deze symptomen:
- Een koorts van 38 graden Celsius of hoger, rectaal ingenomen;
- Snel ademhalen (meer dan 60 ademhalingen per minuut), een slechte hoest, gehijg of een piepende ademhaling;
- Oogafscheiding, wat kan duiden op een blindvliesontsteking;
- Aanhoudend aan zijn oor trekken, huilen tijdens het voeden of zomaar huilen (bijvoorbeeld als je hem naar bed brengt) Dit kan duiden op een oorontsteking;
- Bel je arts ook als je baby na vijf tot zeven dagen zieker lijkt te zijn of langer dan twee weken symptomen van verkoudheid heeft.