Inmiddels heb je misschien al tegen je baby gezegd dat je telefoon geen speelgoed is, hij niet mag gooien met rammelaars of dat het haar van zijn zus niet bedoeld is om aan te trekken. Op deze leeftijd kan je baby beginnen met je te testen door je eenvoudige aanwijzingen weigeren op te volgen. Hij is niet echt ongehoorzaam of eigenzinnig, maar gewoon nieuwsgierig.
Houd er rekening mee dat hij zich de dingen die je hem vertelt, niet meer dan een paar seconden per keer kan herinneren. De beste tactiek is om een simpel woord (zoals nee) te gebruiken en hem dan af te leiden.
Je leven: jezelf goed behandelen
24/7 verantwoordelijk zijn voor je baby in combinatie met een drukke werkleven kan erg intens zijn.
- Blijf gezond. Eet bewust, ook al ben je je zwangerschapskilo’s al kwijt. Vermijd te veel cafeïne en alcohol: De stimulerende en/of kalmerende effecten zijn slechts tijdelijk waardoor je je bij de uitwerking slechter gaat voelen. Beweeg voldoende. Je kunt je auto bijvoorbeeld een eindje verderop parkeren. Gun jezelf voldoende slaap, inclusief dutjes indien mogelijk. Was je handen vaak en vermijd het aanraken van je ogen om verkoudheid te voorkomen, vooral als je baby veel contact heeft met andere kinderen;
- Ga naar buiten! En geniet van de frisse lucht door een wandeling te maken of naar een park met de kinderwagen te gaan. Je baby is nog steeds klein en draagbaar, dus profiteer hiervan;
- Verwen jezelf en ontspand. Neem bijvoorbeeld een massage, gezichtsbehandeling of manicure. Lekker lang in bad liggen of douchen kan ook wonderen doen. Ook kun je denken aan yoga.
Meer informatie over: Bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer de rode bloedcellen van het lichaam een verminderde hoeveelheid hemoglobine bevatten, een rood pigment dat zuurstof aan de weefsels levert en het afvalmateriaal, koolstofdioxide, afstoot.
Bloedarmoede kent vele oorzaken, waaronder voedingstekorten, genetische aandoeningen, medicijnen, infecties en chronische ziekten. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede bij baby’s is ijzertekort, vanwege onvoldoende ijzer in het dieet van je baby, een onvermogen om ijzer goed te absorberen vanuit het voedsel of doorgaand bloedverlies (bijvoorbeeld in het darmkanaal). Voldragen baby’s worden geboren met extra ijzervoorraden, maar gedurende de eerste zes maanden van hun leven nemen hun ijzerniveaus af en moeten ze worden vervangen.
Typische tekenen
De meest typische tekenen van bloedarmoede zijn een bleke huid en vermoeidheid. Andere symptomen zijn: snelle hartslag, prikkelbaarheid, verlies van eetlust, broze nagels en een zere of gezwollen tong. Een baby met bloedarmoede kan ook geen symptomen hebben. Als een bloedtest bevestigt dat de ijzerniveaus van je baby te laag zijn, kan de arts veranderingen in het voedingspatroon aanbrengen of een ijzersupplement aanbevelen. Bewaar ijzersupplementen veilig en volg de aanwijzingen om ze zo zorgvuldig mogelijk te geven, omdat een overdosis aan ijzer zeer gevaarlijk is.
Voorkomen of behandelen
Je kunt het type bloedarmoede dat door een ijzertekort wordt veroorzaakt, voorkomen of behandelen door ervoor te zorgen dat je baby voldoende ijzer binnenkrijgt. Dit kun je doen:
- Bepaal of je baby een hoog risico op bloedarmoede loopt. Risicofactoren zijn: vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, onvoldoende ijzer in je eigen dieet als je borstvoeding geeft of een gebrek aan ijzer in flesvoeding. Als je je zorgen maakt, vraag dan aan je arts of het een goed idee is om zijn dieet aan te passen of een supplement toe te voegen;
- Geef je baby geen melk van de koe. Koemelk heeft een laag ijzergehalte en kan de voering van de darmen van je baby irriteren.
- Geef je baby met ijzer verrijkte granen en begin ongeveer vanaf 8 maanden met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals bonen, spinazie, eierdooiers, mager vlees, gevogelte en vis;
- Geef babyvoeding die rijk is aan vitamine C om de absorptie van ijzer te helpen. Enkele goede keuzes: Rode paprika, meloen, broccoli, aardbeien en sinaasappels.