Een aantal handige tips & weetjes over de zwangerschap:
Koortslip
Bij zwangerschap is de kans op een koortslip groter. Het tintelende gevoel gaat over in blaasjes die openbarsten en overgaan in wondjes. Maak je geen zorgen, maar behandel ze goed en kom er verder niet aan. Ben je bijna uitgerekend en krijg je een koortslip, neem dan contact op met je verloskundige om besmetting van de baby te voorkomen.
Vakanties
Natuurlijk kun je op vakantie als je zwanger bent; op de meeste bestemmingen zonder problemen. Willen jullie verder weg, bijvoorbeeld naar de tropen, dan zijn er echter wel risico’s zoals ziektes, virussen en benodigde inentingen. Probeer uit te vinden of er goede en snel bereikbare gezondheids- en kraamzorg beschikbaar is. Wil je later tijdens je zwangerschap een vliegvakantie boeken, bedenk dan dat je tot 34 weken (bij sommige maatschappijen 36) nog mee terug mag vliegen.
Zwangerschapsverlof
Het zwangerschapsverlof is hier zuinig, vooral voor papa’s (5 dagen m.i.v. januari 2017). Heb je een baan, dan heb je recht op zwangerschapsverlof en -uitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en bevallingsuitkering. Zwangerschaps- en bevallingsverlof duren in totaal minstens 16 weken, waarbij je het laatste deel van het bevallingsverlof over 30 weken kunt spreiden. Ook krijg je extra verlof als je baby lang in het ziekenhuis heeft gelegen. Lees meer op Rijksoverheid.
Alcohol
Bedenk dat als jij zwanger bent en alcohol drinkt, je kindje met je mee drinkt. Van het begin af aan. Welke negatieve invloeden dat heeft op de groei en ontwikkeling van de baby is bij elke vrouw verschillend. Wil je geen enkel risico lopen, stop dan met alcohol drinken vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.
Drugs
Of het nu om hard- of softdrugs gaat, allebei zijn ze schadelijk voor je ongeboren kind. Stop er dus direct mee zodra je weet dat je zwanger bent. Dat klinkt makkelijker dan het is, zeker als je verslaafd bent. Gebruik jij soft- of harddrugs en ben je zwanger? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Hij kan je verwijzen naar instanties die je helpen te stoppen of af te kicken.
Medicijnen
Gebruik je regelmatig medicijnen en ben je net zwanger, neem dan direct contact op met je huisarts of apotheek om te overleggen of je je huidige medicijnen kunt blijven gebruiken of dat een ander middel beter is. Ook als het om een tijdelijk en/of vrij beschikbaar geneesmiddel gaat is dat verstandig.
Roken
We weten allemaal dat roken ongezond is met grote risico’s voor je gezondheid. Hoe moet dat dan wel zijn voor je ongeboren kindje? Toch rookt zo’n 20% van de zwangere vrouwen of ze roken mee in de nabijheid van anderen. Roken als je zwanger bent zorgt voor enorme gezondheidsrisico’s voor je baby. Zet dus alles op alles om ermee te stoppen zodra je weet dat je zwanger bent.
Aangifte
Is jullie kindje geboren? Zorg er dan voor dat je hem of haar binnen 3 werkdagen na de geboorte aangeeft bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar jullie kindje geboren is.
Uitwendige versie
Als je kindje rondom 36 weken zwangerschap met het kontje beneden ligt in plaats van met het hoofd, bestaat de mogelijkheid om het kindje te laten draaien. Dit wordt ook wel uitwendige versie genoemd.
Over tijd
Wil je zwanger worden, begin dan direct met het slikken van foliumzuur. Dat koop je bij de drogist of apotheek en neem je ± 4 weken vóór de zwangerschap in. Ben je over tijd en twijfel je of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.
Erkenning
regelen Een man is automatisch wettelijk vader als hij is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van zijn kind. Zijn jullie dit niet en je wilt wel dat jouw partner als wettelijke vader van het kindje wordt gezien, dan is het verstandig om in de zwangerschap samen naar het gemeentehuis te gaan om de erkenning te regelen. Bij sommige gemeenten moet je vooraf een afspraak maken. Het is aan te raden om dit al vroeg in de zwangerschap te regelen, het liefst voor de 24e week.
Bed en ondersteek regelen
Vanaf 37 weken moet je een verhoogd bed en ondersteek in huis (op de begane grond) hebben, ook al beval je in het ziekenhuis. Het bed moet een minimale hoogte hebben van 70cm. Je kunt dit oplossen door een eenpersoonsbed op klossen of op bierkratjes te plaatsen. Klossen kun je overigens gratis lenen, evenals een ondersteek.
Verzekering
Wanneer je zwanger wilt worden, of als je het al bent, is het goed om naar je verzekering te kijken. Soms kan het nodig zijn om je verzekering aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het vergoeden van een ziekenhuisbevalling, kraamzorg, ambulanceritten, couveusenazorg, e.d.
Kraampakket
In een kraampakket zit alles voor een thuisbevalling en voor de kraamperiode. Meestal kun je dit pakket via je zorgverzekeraar aanvragen. Er zijn een aantal verzekeraars die zo’n pakket niet vergoeden. In dat geval moet je zelf een kraampakket aanschaffen. Het is fijn dat je het kraampakket rondom 30 weken zwangerschap in huis hebt.
Bevalling
Ons land kent een unieke keuzevrijheid: je mag zelf bepalen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wil je zonder medische reden in het ziekenhuis bevallen, dan moet je, afhankelijk van de verzekering een eigen bijdrage betalen van ongeveer €340,- (2018). Soms heb je geen keus en is er medische noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen. Dit zal de verloskundige aangeven en dan zijn er geen kosten aan verbonden.