Samen Zwanger - Veel moeders kijken positief terug op de bevalling

Inknippen, uitscheuren, bloedverlies: wie afgaat op de horrorverhalen moet er niet aan denken ooit een kind te moeten baren. Toch vindt een groot deel van de moeders de bevalling achteraf meevallen. “Het duurde twee dagen, maar toen ik haar eenmaal in mijn armen hield, was ik alle pijn vergeten.”

Dat Nicole van Bree (30) uit Pijnacker op een roze wolk zit, mag duidelijk zijn. “Het gaat eigenlijk hartstikke goed”, zegt ze. En dat terwijl ze gisteravond nog, na een bevalling die maar liefst twee dagen duurde, een gezond kindje op de wereld zette: Lindy.

‘Alle cliché’s zijn waar’

“Als je me gisteravond in het ziekenhuis had gevraagd hoe ik het allemaal heb beleefd, was het antwoord misschien anders.” Maar vandaag zegt ze: “Ja, het viel eigenlijk wel mee.”

Dat wil niet zeggen dat Nicole geen pijn heeft gehad. “Je weet van tevoren dat een bevalling geen pretje is, maar hoe erg en wat voor pijn je gaat hebben, dat merk je pas als het zover is”, vertelt ze. Maar op het moment dat ze haar kindje in haar armen had, waren volgens Nicole alle cliché’s waar: “Dan vergeet je die pijn en alle heftigheid gewoon.”

‘Enorm zwaar’

Nicole is niet de enige die ondanks alles met een positief gevoel terugkijkt op haar bevalling. Uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis en informatieplatform 24baby.nl blijkt dat ruim acht op de tien vrouwen die thuis bevielen, de bevalling vond meevallen. Van de moeders die in het ziekenhuis bevielen was een kleiner percentage (57 procent) het daarmee eens.

Volgens verloskundige Marjolein Lansbergen een opvallend bericht. “Ik vind het een grote groep. Wij zien tijdens ons werk natuurlijk dat vrouwen het enorm zwaar hebben tijdens de bevalling, maar we horen lang niet altijd hoe ze er achteraf op terugkijken. Dat een meerderheid van de vrouwen het achteraf mee vond vallen, is mooi.”

Het verschil tussen de percentages van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling is volgens Lansbergen te verklaren door de verwachtingen die vrouwen van de bevalling hebben. “Als je eigenlijk thuis wilde bevallen, maar alsnog naar het ziekenhuis moet, kan dat een tegenvaller zijn. En als iemand thuis bevallen is, is dat meestal een teken dat de bevalling ook daadwerkelijk goed verlopen is.”

Pijncijfer 10

Ondanks het feit dat de vrouwen in het onderzoek hun bevalling mee vonden vallen, ervoeren ze wel degelijk veel pijn. Ongeveer een kwart van de vrouwen die in het ziekenhuis bevielen, gaf het pijncijfer 8 voor hun bevalling. Ruim 20 procent beschreef de pijn die ze voelden met een 10.

Hoe het komt dat ze de bevalling dan toch positiever ervoeren dan verwacht? “Vaak worden de herinneringen aan een bevalling en de pijn die gevoeld werd, naarmate de tijd verstrijkt vager”, zegt Lansbergen. “Het is niet bekend of dat door slaaptekort, hormonen of de roes komt, maar we horen het vaker. Ik denk dat de natuur dat zo geregeld heeft, zodat de eventuele herinnering aan pijn je er niet van weerhoudt om voor een tweede kind te gaan.”

Traumatisch

Ondanks de cijfers uit het onderzoek, kijken lang niet alle moeders met een goed gevoel terug op de bevalling. Zo’n 10 tot 20 procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch, bleek uit eerder onderzoek. Een deel van hen (1 tot 3 procent) ontwikkelt zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Zo ook Maaike uit Staphorst. De hoofdjes van haar kinderen waren veel groter dan artsen vooraf dachten. “Mijn zoontje was 10 pond en zat vast in het geboortekanaal. Ik heb na de bevallingen nog een jaar pijn gehad”.

 

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in