Van seks krijg je baby’s, dat weten we allemaal. Maar de seks hoeft niet gelijk te stoppen als je eenmaal zwanger bent. Sterker nog, jouw seksdrive kan enorm toenemen – bedankt de hormonen – en een potje knuffelen tussen de lakens is dan alles wat je wilt. Toch is niet altijd veilig om seks te hebben.
Seks als je zwanger bent, is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Het kan zelfs juist enorm handig zijn wanneer je uitgerekende datum al is gepasseerd en je de bevalling wilt opwekken. Maar ook tijdens die negen maanden kan seks heel fijn zijn.
Jij en je partner voelen je extra verbonden en je zult zien dat jouw libido waarschijnlijk ook een tandje omhoog gaat. Kortom: doe het vooral wanneer je zin hebt en wees in je laatste weken gewoon creatief met standjes.
Niet veilig
Heb je bepaalde klachten tijdens je zwangerschap en maak je je zorgen of seks wel veilig is? Het is altijd raadzaam is om eerst je dokter of verloskundige te raadplegen als je twijfelt.
Toch zijn er wel een bepaalde situaties waarbij je even rekening moet houden. Het kan in deze gevallen slim zijn om beter geen seks te hebben.
Voor alle situaties geldt: overleg altijd met je verloskundige wat zij adviseert. Misschien maak je je namelijk zorgen terwijl dat niet hoeft.
Je hebt eerder een miskraam gehad
Heb je voor deze zwangerschap een miskraam of zelfs meerdere miskramen gehad? Dan is het misschien veiliger om even te wachten met seks, zeker tot wanneer de eerste drie maanden voorbij zijn. Neem contact op met jouw verloskundige voor specialistisch advies passend bij jouw situatie.
Bloedingen
Hiermee bedoelen we bloedingen uit je vagina. Als je niet weet waardoor je deze bloedingen hebt, kan het verstandig zijn eerst even langs de huisarts te gaan om dit uit te zoeken. Soms kunnen vaginale bloedingen wijzen op een mogelijke miskraam, dus voorzichtigheid is geboden.
Bij pijn in je bekken
Een beetje pijn in je bekken is gebruikelijk. Er drukt namelijk een baby op je lijf en dat voel je. Heb je abnormaal veel pijn? Dan is het verstandig dit even te melden bij je verloskundige en te overleggen wat je kunt doen.
Laagliggende placenta
Soms kan de placenta laag in de baarmoeder liggen. Dit kan al vrij vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. In dit geval wordt je gedurende de negen maanden goed in de gaten gehouden door een gynaecoloog. Overleg met hem of haar of je in jouw geval veilig seks kan hebben.
Zwakke baarmoederhals
De baarmoederhals is de opening naar de baarmoeder. Wanneer je baarmoederhals zwakker is dan normaal, heb je een grotere kans op een vervroegde bevalling. Seks kan daarom in sommige gevallen afgeraden worden.
Je partner heeft een SOA
Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) zorgt niet alleen voor vervelende klachten bij jezelf, het kan zelfs ook schadelijk zijn voor je baby. Check bij je huisarts welke behandeling voor jou (of je partner) geschikt is en bespreek wanneer je weer veilig seks kan hebben.
Als je eerder te vroeg bent bevallen
Heb je eerder te maken gehad met een te vroege bevalling? Dan is het raadzaam om even te wachten met seks.
Vroeg weeën
Heb je last van vroege weeën, dan kan is het verstandig om de seks even uit te stellen. Seks kan ervoor zorgen dat de bevalling op gang komt en dit wil je natuurlijk niet te vroeg.
Je zwanger bent van een tweeling of meerling
Seks kan krampen, bloedingen of zelfs weeën stimuleren. Omdat je bij een meerling waarschijnlijk eerder zult bevallen dan de uitgerekende datum is het slim om seks even te laten voor wat het is. Het kan namelijk een ongewenste trigger zijn.
Je vliezen zijn gebroken
Zodra je vliezen zijn gebroken, is je baby niet meer beschermd tegen infecties van buitenaf. Wanneer je seks hebt, bestaat de kans dat een bacterie naar binnen dringt. Beter is het om de seks vanaf nu te laten.
Bron: Mamaenzo.nl, door Marleen Staal