Zwanger zijn is een ontzettend bijzondere tijd. Er groeit een klein mensje in jouw lichaam, waarvoor je ook veel dingen in deze periode zal moeten laten. Rood vlees, rauwe vis en alcohol. Maar ook cafeïne tijdens je zwangerschap kan schadelijk zijn.
Hoeveel cafeïne mag je drinken als je zwanger bent? Wat zijn de risico’s en waar moet je precies op letten? Wij zetten het voor je uiteen in dit artikel.
Cafeine tijdens je zwangerschap
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie. Maar het zit ook in bepaalde theesoorten, chocolade en chocolademelk, cola en andere energiedrankjes.
Als je onder normale omstandigheden een kop koffie drinkt, komt dit doorgaans binnen 4 minuten in je bloedbaan. Tussen 30 minuten en 2,5 uur zal je je energieker voelen, verhoogt je concentratievermogen en voel je je minder vermoeid. Een teveel aan koffie kan echter leiden tot hoofdpijn, hartkloppingen en rusteloosheid.
Als je zwanger bent, komt de cafeïne redelijk snel na het drinken terecht in je bloedbaan, en dus in de placenta. Hier kan je ongeboren baby last van ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde hartslag. Bij het regelmatig overschrijden van het limiet voor zwangere vrouwen loop je het risico op een miskraam of een baby met een te laag geboortegewicht.
Hoeveelheden cafeïne
Onder normale omstandigheden, drinken sommige mensen soms wel meer dan 10 koppen koffie per dag. Dit wordt echter sterk afgeraden door de bijwerkingen. Zeker als je zwanger bent! De maximale hoeveelheid cafeïne die je tijdens je zwangerschap dagelijks binnen mag krijgen, is 200 milligram. En denk hierbij dus niet alleen aan koffie! Check onderstaand overzicht om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheden cafeïne in verschillende producten:
- 50 gram melkchocolade: 25 mg
- 1 blikje cola: 40 mg
- 1 kopje groene thee: 50 mg
- Een kopje zwarte thee: 75 mg
- 1 kop oploskoffie: 100 mg
- Een espresso: 130 mg
Tips om tijdens zwangerschap te minderen met cafeïne
Veel zwangere vrouwen kiezen tijdens hun zwangerschap vaker voor thee. Dat is een veel gezondere optie, maar houd daarbij in het achterhoofd dat zwarte en groene thee ook cafeïne bevatten! Kies daarom altijd voor kruidenthee, dit bevat geen cafeïne.
Probeer frisdrank of energiedrank zoveel mogelijk in te ruilen voor water. Tijdens je zwangerschap heb je nog meer behoefte aan vocht. Vind je water maar saai? Mix het dan eens met wat fruit, een drupje limonade of kies voor water met een bubbeltje.
Cafeïne kan je niet alleen drinkend tot je nemen. Het zit ook verwerkt in chocolade. Dus let ook op de inname van deze heerlijke repen. Probeer je chocolade-inname in te perken, en ruil het bijvoorbeeld om voor lekker rood fruit of (fruit)ijs.
Slaap goed! Als je tijdens je zwangerschap genoeg rust neemt, zowel ‘s nachts als overdag, zal je minder snel verlangen naar een kop koffie. Zwanger zijn is topsport, dus daar hoort een goede nachtrust bij!
Vind je het moeilijk om helemaal te stoppen met koffie? Drink je graag een cappuccino? Vraag dan om een cappuccino met decaf-koffie. Ter vergelijking: hier zit maar 3 mg cafeïne in. Dat scheelt behoorlijk. Decaf-koffie is ook los in poeder- of cupjesvorm te koop in alle supermarkten.
Verder lezen? Het artikel gaat gaat verder bij de bron; Mamaenzo.nl