Samen Zwanger - Neurale-buisdefecten Spina bifida en anencefalie

De neurale buis wordt gevormd door een laag cellen in het groeiende embryo die zich vouwen en samenvoegen tijdens de zesde week van de zwangerschap. De neurale buis gaat zich ontwikkelen tot de hersenen en het ruggenmerg van je baby. Wanneer de neurale buis niet goed samensmelt, treedt een probleem op met de ontwikkeling van de wervelkolom of de hersenen. Dit staat bekend als een neurale-buisdefect.

De twee meest voorkomende soorten neurale-buisdefecten zijn: spina bifida en anencefalie. De oorzaak is nog niet heel duidelijk, maar we weten wèl dat het risico in sommige etnische groepen hoger is dan in andere en dat het nemen van foliumzuur de kans op een neurale-buisdefect verkleint.

Spina bifida (open rug)

Spina bifida wordt ook open ruggetje genoemd. In dit geval is de neurale buis niet dicht, terwijl hieruit het ruggenmerg en de hersenen ontstaan. Als de neurale buis niet sluit in een gebied dat zich verder ontwikkelt tot de wervelkolom, kunnen de beschermende botten rond het ruggenmerg (wervel) niet goed samensmelten, waardoor je baby een open ruggetje heeft. Over het algemeen is de aandoening ernstiger als de opening zich boven de basis van de wervelkolom bevindt en als het ruggenmerg door de opening wordt geduwd. In de meeste gevallen kan spina bifida in de 20-weken-echo nauwkeurig worden gediagnosticeerd.

Anencefalie (open schedel)

Als de neurale buis niet aan het hoofdje sluit, ontstaat gewoonlijk een aandoening die anencefalie wordt genoemd. Dit is wanneer het bovenste deel van de hersenen, schedel en hoofdhuid gedeeltelijk of volledig ontbreken. Deze afwijking kan worden geïdentificeerd vanaf een zwangerschapsduur van 13 weken. Helaas sterven deze baby’s meestal tijdens of kort na de geboorte.

Toekomstige zwangerschappen

Heb je een baby met een neurale-buisdefect gehad, dan heb je 5% kans dat dit bij een toekomstige zwangerschap weer gebeurt. Je kunt het risico verminderen door (tijdig) foliumzuur in te nemen. Je arts kan de juiste dosis aanbevelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in