Samen Zwanger - Omgaan met het verlies van je baby

De keuzes die je maakt als je baby sterft zijn erg persoonlijk, er is namelijk geen goede of foute keuze. Je partner heeft misschien een andere voorkeur dan jij of je hebt tijd nodig om te beslissen wat je wilt.

Veel baby’s die in de eerste paar weken sterven, doen dit in het ziekenhuis. Als je baby in het ziekenhuis sterft, moet het personeel jullie wensen respecteren. Het personeel zal vragen of je je baby vast wilt houden. Voor veel ouders biedt dit enorm veel troost. De tijd die ze op dit moment met hun baby doorbrengen, wordt een zeer waardevolle herinnering. Je kunt er ook voor kiezen om je baby zelf te wassen en aan te kleden. Je krijgt genoeg tijd zodat je bijvoorbeeld foto’s kunt maken.

Zal ik kunnen ontdekken wat er met mijn baby is gebeurd?

Je kunt mogelijk antwoorden vinden door in te stemmen met een autopsie. Maar zelfs dan kan er niet altijd een oorzaak worden gevonden. Dit kan een verontrustende en frustrerende ervaring zijn. Toch kunnen andere vragen beantwoord worden en een aantal oorzaken uitgesloten worden. Dit doet een autopsie:

  • Oorzaak identificeren;
  • Informatie over de ontwikkeling van je baby geven;
  • Informatie geven over eventuele gezondheidsproblemen zodat de arts hier met een volgende zwangerschap rekening mee kan houden.

De arts kan je helpen om de beslissing te nemen of je een autopsie wilt laten verrichten. Het ziekenhuis moet je zoveel mogelijk informatie geven en je krijgt tijd om na te denken. Ook worden je opvattingen en wensen gerespecteerd. Maar hoe eerder de autopsie wordt verricht, des te meer informatie je kunt krijgen. Het personeel zal je vertellen wanneer de resultaten beschikbaar zijn en een afspraak met je maken om de resultaten te bespreken.

Als je voor een autopsie kiest, wordt je gevraagd om een toestemmingsformulier te ondertekenen voordat de autopsie wordt uitgevoerd. Je kunt je baby na de autopsie weer zien als je dat wilt. Het personeel moet je van tevoren vertellen of dit mogelijk is en hoe je baby eruit ziet. Als het personeel je adviseert om je baby na de autopsie niet te zien, moet je van te voren afscheid nemen.

Waarom sterft een baby?

De meeste baby’s die in hun eerste levensmaand sterven, worden te vroeg geboren (vóór de 37e week van de zwangerschap) of hebben een te laag geboortegewicht. De verzorging van baby’s is enorm verbeterd, maar sommige baby’s worden geboren terwijl hun lichaam het leven buiten de baarmoeder niet aan kan.

Ademhalings- en hartproblemen zijn de meest voorkomende doodsoorzaak bij te vroeg geboren baby’s. De op één na meest voorkomende reden dat een baby sterft, is een ernstige afwijking, zoals een hart- of longaandoening.

Ik ben zwanger en bang voor nog een miskraam. Wat kan ik doen?

Je angst is volkomen begrijpelijk. Voor je gevoel komt er geen eind aan deze negen maanden, vooral niet totdat de week waarin jij de vorige keer je miskraam had eindelijk voorbij is. Hoe moeilijk het ook is, probeer positief te blijven. De kans is groot dat je nu wel een normale zwangerschap hebt. Als je een late miskraam of terugkerende miskramen hebt gehad, heb je extra zorg en steun nodig bij deze zwangerschap. De gespecialiseerde ondersteuning die je krijgt, vergroot je kansen op een gezonde zwangerschap. Als je een vroege miskraam hebt gehad, kun je je verloskundige of arts vragen om een ​​vroege scan om jou en je partner gerust te stellen dat alles in orde is.

Als je allebei het hart van je baby ziet kloppen, kunnen jullie je misschien een beetje gaan ontspannen. Probeer je te concentreren op het zorgen voor jezelf en schuif alles opzij waarover jij je extra zorgen kunt maken. Help je lichaam door gezond te eten en gezond te blijven Als je in de verleiding bent gekomen om te roken of te drinken, is het nu een goed moment om daarmee te stoppen. Regelmatig en op een veilige manier sporten is erg goed voor je. Als je niet actief was voordat je je miskraam kreeg, neem dan nu contact op met je arts of verloskundige over het starten van je training. Als je op een veilige manier sport, zal het je baby niet schaden en kan het je helpen om een ​​goed gevoel over jezelf te krijgen. Het is natuurlijk logisch om tijdens de eerste weken van je zwangerschap rustig aan te doen.  

Waar kan ik meer ondersteuning vinden?

Als je je na een paar maanden eerder slechter voelt dan beter, heb je mogelijk meer hulp nodig. Je kunt je arts of verloskundige vragen of er een ondersteuningsgroep voor zwangerschapsverliezen bij jou in de buurt is. Of vraag je huisarts om je door te verwijzen naar een professional.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in