Samen Zwanger - Ontslagen tijdens mijn zwangerschap

In Nederland is het zo geregeld dat een werkgever je in principe niet mag ontslaan tot de 6e week na je verloven. Het zogenoemde opzegverbod. Toch zijn er uitzonderingen.

Proeftijd

Ben je in je proeftijd niet ontslagen vanwege je zwangerschap, dan is het ontslag geldig. Als de reden van je ontslag wèl je zwangerschap is, dan behandelt je werkgever je niet als gelijke en dat is in strijd met de wet. In Nederland mag een werkgever geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen op de werkvloer.

Tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract hebben de werkgever en werknemer vooraf al afgesproken wanneer het contract afloopt. Als je in de tussentijd zwanger bent geworden, mag de werkgever ervoor kiezen om het contract niet te verlengen. Je werkgever moet dit wel één maand van tevoren aangeven.

Op staande voet

Heeft je werkgever een dringende en geldige reden om je op staande voet te ontslaan, omdat je bijvoorbeeld van je werkgever hebt gestolen, dan geldt er geen opzegverbod. Dus hij kan je dan ontslaan.

Tijdens uitzendbeding

Ook als je een uitzendkracht bent, mag je net zoals de andere werknemers van het bedrijf niet ontslagen worden omdat je zwanger bent. Ook hier geldt dus het opzegverbod. Als je ontslagen wordt omdat je zwanger bent, is dat discriminatie. Je bent niet verplicht om het uitzendbureau of bedrijf te vertellen dat je zwanger bent. De zwangerschap brengt natuurlijk wèl verschillende symptomen met zich mee (zwangerschapsmisselijkheid) en het beperkt je in het zware werk (je kunt niet meer tillen). Dit kan natuurlijk gevolgen hebben, omdat je je werk niet meer goed kunt doen. De werkgever kan de opdracht dan beëindigen door aan te geven dat er geen werk meer voor je is. In de meeste gevallen heb je recht op een ziektewetuitkering, die je kunt aanvragen bij het UWV.

Bron: Het Juridisch Loket

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in