4-6 weken vóór de bevalling tot 10 weken na de bevalling heb je recht op zwangerschapsverlof. Tijdens dit verlof word je doorbetaald en hoef je dus niet te werken.
Duur
In totaal heb je recht op minstens 16 weken verlof. Het verlof dat je na de bevalling opneemt, mag je ook gespreid opnemen. Je bevallingsverlof gaat pas in op het moment dat je kind geboren wordt. Word je kind één week te laat geboren, dan krijg je één week ‘extra’ verlof. En als je baby bijvoorbeeld één week te vroeg is geboren, dan wordt dit bij je bevallingsverlof opgeteld (5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof). Je hebt dan altijd in totaal 16 weken verlof. Ben je zwanger van een twee- of meerling, dan kun je al 8-10 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum verlof opnemen.
Zwangerschapsverklaring
Om je zwangerschapsverlof door te geven heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring van je nodig. Deze verklaring moet je maximaal 3 weken vóór je zwangerschapsverlof inleveren. Je werkgever zal het erg op prijs stellen als je dit eerder meldt. Ook moet je deze verklaring bij bepaalde instanties inleveren.
Vervelen of genieten
Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je geniet van je verloven, maar ook dat je het rustig aan doet. Doe mee aan activiteiten die je leuk en ontspannend vindt en zorg dat de spulletjes voor je baby klaarliggen. Ook de babykamer kun je tijdens je zwangerschapsverlof afmaken. Het is niet vreemd dat je je verveelt tijdens de verloven. Je bent immers bezig met de laatste loodjes van je zwangerschap en je hebt opeens enorm veel tijd over. Het is voor jou en je kindje nu erg belangrijk om zoveel mogelijk rust te krijgen en stressvolle situaties te vermijden. Start Netflix op, lees een goed boek of laat je verwennen bij een schoonheidsspecialiste.
Meer informatie over een zwangerschapsuitkering vind je op de website van het UWV.