Samen Zwanger - Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Je kunt je af en toe duizelig of flauw voelen als je zwanger bent omdat je cardiovasculaire systeem ingrijpende veranderingen ondergaat: je hartslag stijgt, je hart pompt meer bloed per minuut en de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe met 30 tot 50 procent.

Bij de meeste zwangerschappen verwijden de bloedvaten zich en neemt de bloeddruk geleidelijk af, tot het dieptepunt in het midden van de zwangerschap. Daarna begint de bloeddruk weer omhoog te gaan en keert die terug naar zijn normale niveau aan het einde van de zwangerschap. In het tweede en derde trimester zet je groeiende baarmoeder ook de onderste helft van je lichaam onder druk.

Je cardiovasculaire systeem en zenuwstelsel kunnen zich aan deze veranderingen aanpassen en voor voldoende bloedtoevoer naar je hersenen zorgen. Maar soms zijn ze niet snel genoeg, waardoor je licht in je hoofd of duizelig wordt. En je kunt zelfs flauwvallen. Je bent ook eerder duizelig als je bloedarmoede hebt, niet genoeg eet of drinkt, als je overdrijft met sporten en als je oververhit raakt.

Wat je eraan kunt doen

Ga liggen zodra je duizelig begint te worden. Liggen op je zij maximaliseert de bloedtoevoer door je lichaam en hersenen, waardoor je mogelijk niet flauwvalt en de duizeligheid helemaal kunt verlichten. Als je ergens bent waar je niet kunt gaan liggen, ga dan zitten zodat je niet valt. Probeer je hoofd tussen je knieën te leggen. Als je iets doet waardoor jij of anderen risico lopen of mogelijk letsel kunnen oplopen, zoals bij autorijden, ga dan direct naar de kant van de weg en zet de motor uit.

Voorkomen

Je kunt de kans op duizeligheid minimaliseren. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap en wat je ertegen kunt doen:

  • Sta niet te snel op. Als je zit, zwelt er bloed in je voeten en onderbenen. Als je lichaam niet de kans krijgt om zich aan te passen als je opstaat, komt er niet genoeg bloed terug uit je benen naar je hart. Hierdoor daalt je bloeddruk snel, waardoor je je slap voelt. Om dit te voorkomen, moet je niet uit je stoel of bed springen. Lig je in bed of op de bank, ga dan eerst langzaam zitten, laat je benen een paar minuten over de rand van het bed of de bank bungelen en ga dan langzaam staan. Je bloed kan ook in je voeten en benen blijven als je lange tijd op één plek blijft staan. Als je je in een situatie bevindt waarin je je niet kunt verplaatsen, schud dan je benen om de bloedsomloop te bevorderen. Het dragen van steunkousen kan ook de bloedsomloop in de onderste helft van je lichaam bevorderen;
  • Ga niet op je rug liggen. In je tweede en derde trimester kan je groeiende baarmoeder de bloedsomloop in je benen vertragen door de grote ader (inferior vena cava) samen te drukken die bloed uit de lagere helft van het lichaam naar het hart en de bekkenaderen terugstuurt. Als je plat op je rug ligt, kan dit probleem erger worden. Sommige zwangere vrouwen ontwikkelen in hun tweede of derde trimester een aandoening die supine hypotensive syndroom wordt genoemd. Als je deze aandoening hebt, betekent dit dat als je op je rug ligt, je hart minder bloed pompt en je bloeddruk daalt. Daardoor kun je je angstig voelen en duizelig en/of misselijk worden, totdat je van positie verandert. Om dit probleem te voorkomen, ga je op je zij liggen in plaats van plat op je rug. Een kussen achter je of onder je heup kan je helpen om op je zij te blijven liggen;
  • Eet en drink regelmatig. Als je niet genoeg eet, kun je last krijgen van een laag bloedsuikergehalte (hypoglykemie), waardoor je je duizelig of zwak kunt voelen. Dit kan veel gemakkelijker gebeuren als je zwanger bent. Zorg ervoor dat je bloedsuiker niet te laag wordt door overdag vaak kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote. Uitdroging kan een soortgelijk effect hebben, dus blijf goed gehydrateerd door veel water te drinken. Als je urine donkergeel of troebel is, drink je niet genoeg;
  • Vermijd oververhitting. Tijd doorbrengen in een warme kamer of een warm bad/douche nemen, kan je bloedvaten verwijden, je bloeddruk verlagen en je duizelig maken. Als je je duizelig voelt wanneer je te warm wordt, vermijd dan benauwde, drukbezochte plaatsen;
  • Overdrijf het sporten niet. Oefening kan er soms voor zorgen dat je hyperventileert en je duizelig voelt. Hoewel lichaamsbeweging je bloedsomloop kan bevorderen, moet je oppassen dat je het niet overdrijft. Doe het rustig aan en stop als je je moe of niet lekker voelt.

Minder vaak voorkomende oorzaken

Andere, minder vaak voorkomende oorzaken van duizeligheid tijdens de zwangerschap kun je misschien niet zo gemakkelijk herkennen – of voorkomen – maar er zijn dingen die je kunt proberen:

  • Vasovagal syncope: Sommige mensen worden duizelig als ze last van hoesten, plassen of hun stoelgang hebben. Dit kan de bloeddruk en hartslag laten dalen, wat leidt tot duizeligheid en flauwvallen. Vasovagal betekent dat je nervus vagus (de tiende hersenzenuw) je bloedsomloop beïnvloedt en syncope betekent flauwvallen. Uitdroging, angst en pijn kunnen ook triggers zijn. Zwangere vrouwen zijn meer vatbaar voor vasovagale syncope. Naast duizeligheid zijn dit de waarschuwingssignalen: Een gevoel van warmte, bleekheid, zweten, misselijkheid, geeuwen en hyperventilatie. Besteed aandacht aan deze symptomen en ga meteen liggen om te voorkomen dat je flauwvalt;
  • Bloedarmoede: Als je bloedarmoede hebt, heb je niet zoveel rode bloedcellen om zuurstof naar je hersenen en andere organen te transporteren, waardoor je je licht in het hoofd kunt voelen. IJzergebrek is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede, dus zorg ervoor dat je een ijzerrijk dieet volgt en neem een prenatale vitamine met ijzer, vooral in je tweede en derde trimester. Als je bloedarmoede hebt, kan je arts ook een apart ijzersupplement voorschrijven;
  • Angst: Als je je angstig voelt, kun je gaan hyperventileren en licht in het hoofd worden. Als niets lijkt te helpen, vraag dan je arts om je door te verwijzen naar een therapeut om je te helpen uitzoeken wat je moet doen om je beter te voelen.

Arts bellen

Je een beetje licht in het hoofd voelen door hitte, honger of te snel opstaan is over het algemeen geen reden tot ongerustheid. Maar als je last van aanhoudende duizeligheid, veelvuldige aanvallen van duizeligheid of andere zorgen hebt, praat dan met je arts. Bel ook met je arts als je één van deze symptomen hebt (die je niet mag negeren):

  • Ernstige hoofdpijn;
  • Wazig zicht;
  • Verminderde spraak;
  • Hartkloppingen;
  • Gevoelloosheid;
  • Tintelingen;
  • Pijn op de borst;
  • Kortademigheid;
  • Vaginale bloeding.

Zorg ook voor onmiddellijke medische hulp (of laat dit door iemand doen) als je flauwvalt, als je duizelig bent en bij het oplopen van hoofdletsel. In de vroege zwangerschap moet je 112 (laten) bellen als je duizelig bent, gecombineerd met buikpijn en een snelle pols. Dit kan er namelijk op duiden dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunt hebben, wat een medisch noodgeval is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in