In het kort
Je hebt net gehoord dat je zwangerschap niet goed groeit en je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Je hebt besloten om af te wachten om je lichaam de kans te geven om het zwangerschapsweefsel af te breken. Om te controleren of dit gebeurt, wordt er wekelijks bloed geprikt. Als het zwangerschapshormoon in je bloed niet voldoende daalt of zelfs stijgt zal de arts met je overleggen om alsnog voor een behandeling te kiezen. Dit kan een eenmalige injectie methotrexaat zijn of een operatie. Ook als je plots meer klachten krijgt zoals buikpijn moet je worden behandeld.
Op deze pagina lees je:
- Wanneer is afwachten een optie?
- Welke controle afspraken krijg je?
- Wanneer kun je weer een menstruatie verwachten?
- Wat is het advies voor anticonceptie?
- Welke emoties kun je ervaren?
- Wanneer moet je contact opnemen?
Wanneer is afwachten een optie?
Je kunt kiezen om af te wachten als:
- Het zwangerschapshormoon in je bloed minder dan 2000 is;
- Het zwangerschapshormoon in de eerste 4 dagen na de eerste bloedcontrole niet te snel is gestegen (minder dan 50%);
- Als er op de echo een afwijking in de eileider wordt gezien, maar het zwangerschapshormoon minder is dan 1500;
- Als er op de echo vrij vocht in je buik wordt gezien, maar het zwangerschapshormoon minder is dan 1500.
Welke controle afspraken krijg je?
Er wordt elke week bloed geprikt tot het zwangerschapshormoon helemaal uit je bloed is verdwenen. Dit duurt gemiddeld 6-8 weken.
- Na 1 week afwachten moet het zwangerschapshormoon meer dan 15% gedaald zijn. Als dit zo is, kun je weer een week afwachten en zo daalt het zwangerschapshormoon tot het verdwenen is;
- Als na 1 week het zwangerschapshormoon minder dan 15% is gedaald of iets gestegen, dan wordt er na 48 uur opnieuw bloed geprikt;
- Is het zwangerschapshormoon na een week meer dan 15% gestegen (of niet genoeg gedaald, ook niet na de controle 48 uur later), dan wordt alsnog een behandeling aangeraden. De arts zal opnieuw de opties van behandeling met methotrexaat of opereren met je bespreken.
Wanneer kun je weer een menstruatie verwachten?
Als je hebt afgewacht en het zwangerschapshormoon na 6-8 weken verdwenen is uit je lichaam, kun je weer een menstruatie verwachten. De meeste vrouwen hebben tussen de 4-6 weken nadat het zwangerschapshormoon is verdwenen een menstruatie. Let op: twee weken voor je eerste menstruatie heb je een eisprong en kun je dus al weer zwanger worden.
Wat is het advies voor anticonceptie?
We adviseren je om goede anticonceptie te gebruiken in de periode dat het zwangerschapshormoon nog niet helemaal uit je bloed is verdwenen. Als je tijdens de controles weer zwanger wordt, gaat het zwangerschapshormoon in je bloed weer omhoog. De gynaecoloog kan niet zien of het hormoon stijgt door een nieuwe zwangerschap of door problemen met de oude zwangerschap. In dit geval zou je onterecht kunnen worden behandeld.
Welke anticonceptie je wilt gebruiken hangt af van je eigen voorkeuren. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om voor condooms te kiezen. Bespreek het met je arts wanneer je liever de pil, een spiraal of een implanon (staafje) wilt gebruiken. In dat geval kun je hiervoor een afspraak maken bij de gynaecoloog of huisarts.
Welke emoties kun je ervaren?
Je hebt nu definitief gehoord dat de zwangerschap niet goed is. Dit is een emotioneel bericht. Wilde je heel graag zwanger worden en was het nu eindelijk zover? Was je onverwacht zwanger en net aan het idee gewend? Voelde je al dat het niet goed ging of kwam de nare boodschap onverwacht? Heb je al een kind of heb je al vaker een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam gehad? Heb je lang gewacht op deze zwangerschap en was het misschien de laatste kans voor je gevoel?
Iedereen reageert anders op dit bericht. Uit je meteen je gevoelens of stop je je verdriet eerst weg? Hoe reageert je partner? Of als je deze informatie als partner leest, hoe reageer jij? En hoe ga je met elkaar om? Hoe ga je met je omgeving om? Hoe gaat je omgeving met jou om?
Hoe dan ook, jullie gevoelens zijn belangrijk. Veel vrouwen en hun partners ervaren een zwangerschap die niet goed loopt als een grote teleurstelling. Je kunt je boos en opstandig voelen. Je kunt je schuldig voelen en verdrietig. Het kan ook zijn dat het niet zo heftig voor je is. Hoe je gevoel ook is, schaam je er niet voor en praat er met anderen over als jij eraan toe bent. Praat er met je arts over en ook met de bedrijfsarts als je meer tijd nodig hebt om te herstellen dan de standaardtijd die hiervoor wordt gegeven.
Wanneer moet je contact opnemen?
Je moet direct contact opnemen bij:
- Ernstige buikpijn;
- Plotse pijn bij de schouderbladen;
- Plots onwel worden: misselijkheid, overgeven, hevig zweten, snelle hartslag, flauwvallen.
De arts geeft je een telefoonnummer dat je dag en nacht kunt bellen met deze klachten. Zorg ervoor dat je iemand kunt bellen om je te helpen als je plots klachten krijgt. Vaak kun je in zo’n geval niet meer alleen naar het ziekenhuis.
Bron: DeGynaecoloog – een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).