Samen Zwanger - Als natuurlijk zwanger worden niet lukt

Lang niet elke vrouw wordt namelijk op een natuurlijke manier zwanger. Jij misschien ook niet. Je vriendin. Of je zusje. Vandaar deze informatie van IVF-kliniek Radboudumc, Nijmegen. Misschien doe je er iemand een plezier mee.

Wil het maar niet lukken om in verwachting te raken dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen je eileiders afgesloten zijn. Of is het zaad van je partner van onvoldoende kwaliteit. Een mogelijke oplossing kan dan zijn om, na doorverwijzing door je huisarts naar een gynaecoloog of fertiliteitarts, in een fertiliteitkliniek een IVF- of ICSI-behandeling te ondergaan. Zoals in een van de dertien vergunninghoudende klinieken, waar de IVF-kliniek Radboudumc in Nijmegen er één van is. Ze worden zo genoemd omdat ze een vergunning hebben voor een eigen IVF-laboratorium.

Wat is IVF eigenlijk?

Bij IVF (In Vitro Fertilisatie) worden in dat laboratorium jouw ei- en zijn zaadcellen bij elkaar gebracht. Om je eicellen te verkrijgen worden je eierstokken eerst met hormonen gestimuleerd, waardoor  eiblaasjes (follikels) die eicellen bevatten in je eierstokken gaan groeien. De vloeistof uit die follikels met daarin de eicellen wordt met een punctie opgezogen, waarna de eicellen worden bevrucht met de zaadcellen, om vervolgens als embryo na drie dagen in je baarmoeder te worden geplaatst. Daar moet het zich in twee tot vier dagen in het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder nestelen. Dat klinkt eenvoudig, maar het is de meest kritische fase voordat je wel of niet in verwachting raakt.

En wat is ICSI?

ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) kan een oplossing zijn als er te weinig zaadcellen zijn voor IVF. Of als bij IVF geen bevruchting is opgetreden. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het zaad onvoldoende is voor bevruchting. Na dezelfde hormoonstimulatie als bij IVF, wordt bij een ICSI-behandeling één zaadcel met een ultradun glazen naaldje opgezogen en in één van de eicellen gebracht. Daarna wordt dit bij alle normaal uitziende rijpe eicellen herhaald. Na een succesvolle bevruchting wordt het embryo, net als bij IVF, in de baarmoeder geplaatst om zich daar in te nestelen. De slagingskans tussen een IVF- en een ICSI-behandeling is ongeveer gelijk.

Succes niet gegarandeerd

Beide behandelingen duren circa twee maanden met tussen twee behandelingen in een pauze van een maand of langer. Overwegen jullie IVF of ICSI, wees je er dan van bewust dat zo’n traject veel van jullie vraagt. Vooral de tijd na terugplaatsen van het embryo kan moeilijk en emotioneel zijn. Je staat immers op de drempel tussen wel of niet zwanger zijn. Spanningen en emoties kunnen dan flink opspelen, juist terwijl je er voor elkaar moet zijn. Bovendien is succes niet gegarandeerd. Reageren bijvoorbeeld je eierstokken niet goed op de hormonen dan kan het besluit vallen om de behandeling stop te zetten. Denk daar van tevoren dus goed over na en praat erover. Met elkaar, met anderen en met je arts. Wat je ook moet weten is dat jullie samen naar de afspraken moeten komen, omdat de kliniek er zeker van wil zijn dat jullie allebei de behandeling willen ondergaan.

IVF/ICSI en je zorgverzekering

TIP: vraag altijd eerst je zorgverzekeraar of en hoeveel IVF- of ICSI-behandelingen worden vergoed; meestal geldt dat voor drie behandelingen. Hebben deze drie behandelingen geen succes, maar is het medisch gezien zinvol  om toch door te gaan, dan kun je overwegen om dat voor eigen rekening te doen. Vraag daarnaar bij de kliniek.

Nuttige websites:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in