Samen Zwanger - Au, au, au kan vrouw nog wel tegen bevallingspijn

Steeds minder vrouwen bevallen thuis. Ze willen liever naar het ziekenhuis, onder andere omdat ze daar goede pijnbestrijding kunnen krijgen. Kunnen vrouwen niet meer tegen pijn? En heeft baringspijn geen nut meer?

De thuisbevalling is niet meer vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt dat slechts 13 procent van de vrouwen het kindje thuis op de wereld zet. Tien jaar geleden was dat nog 23 procent. De reden? Volgens de NVOG, de koepel van gynaecologen, willen steeds meer vrouwen pijnstilling. En dat kan natuurlijk niet thuis.

Pijnbeleving

“Bij een bevalling heeft vooral de verwachting van de vrouw invloed op haar pijnbeleving”, zegt Ben van Cranenburgh. Hij is neurowetenschapper en werkt bij het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen.

Sommige vrouwen zijn ‘in blijde verwachting’. Als vrouwen enorm uitkijken naar het krijgen van een kind, dan is de gedachte bij de bevalling al een stuk positiever, stelt Van Cranenburgh. “Er komt iets moois uit voort.”

Pijn of fijn?

In onze hersenen hebben we een pijnsysteem. Dat kan zowel extreem gevoelig als extreem ongevoelig worden, en dat heeft weer invloed op hoe je pijn ervaart. Als het pijnsysteem in de hersenen extreem gevoelig is, ervaar je de pijn veel heftiger. Het pijnsysteem kan ook door omstandigheden ongevoelig worden. Een extreem voorbeeld: bij soldaten die in de oorlog vechten wordt het pijnsysteem soms heel ongevoelig. Dan voelen ze bijna geen pijn als ze gewond raken. Maar, zegt de neurowetenschapper, het probleem is dat tegenwoordig steeds meer vrouwen niet meer in ‘blijde verwachting’, maar in ‘angstige verwachting’. “Er worden zo veel horrorverhalen verspreid, die vrouwen maken zich van te voren enorm druk. Dat heeft veel invloed op de uiteindelijke pijnbeleving.”

‘Pijn hoort erbij, klaar’

Volgens Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologen (NVOG) vragen steeds meer zwangere vrouwen om pijnbestrijding tijdens de bevalling. “Dat komt onder andere omdat er in het begin van deze eeuw in Nederland relatief weinig pijnbestrijding werd gebruikt.”

Kunnen vrouwen van nu niet zo goed meer tegen pijn? “Dat geloof ik niet”, zegt Van Lith. “Er is nu gewoon veel meer kennis en pijnbestrijding beschikbaar. Bovendien dacht men vroeger meer: pijn hoort erbij, klaar. En we geven er nu ook meer voorlichting over.”

‘We slaan door’

Neuroloog Van Cranenburgh kan niet zeggen of vrouwen minder goed tegen pijn kunnen. “Wel is het zo dat ons beeld over pijn enorm is veranderd. Er wordt ons vaak ingepeperd: pijn is slecht, en moet dus stoppen. Het is ook heel normaal geworden dat als je pijn hebt, je er direct iets tegen krijgt.”

We slaan een beetje door in pijnbestrijding, zegt Van Cranenburgh. “Pijn is rot, ja, maar het heeft ook een functie. Het geeft aan dat er iets mis is, het waarschuwt. Ook als er bijvoorbeeld iets misgaat tijdens de bevalling.”

Bovendien veroorzaakt pijn stress, en stress kan ook heel gunstig zijn bij de bevalling. “Baringspijn zorgt er ook voor dat de vrouw haar aandacht bij haar lichaam heeft. En daarom zouden we voorzichtiger moeten zijn met pijnbestrijding.”

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in