Samen Zwanger - Babypoppen zorgen voor meer tienerzwangerschappen

Babypoppen zorgen voor meer tienerzwangerschappen. Babypoppen die huilen, gevoed en verschoond moeten worden; ze zijn ooit ontwikkeld als afschrikkingsmiddel om tienermeisjes ervan te weerhouden om zwanger te worden. Maar ze hebben het tegenovergestelde effect, want er worden juist meer meisjes zwanger. Dat melden onderzoekers van de universiteit van West-Australië in Adelaide.

In Australië werd enkele jaren geleden een boeiend experiment opgezet. Ten einde het aantal tienerzwangerschappen en –abortussen te verminderen, werden levensechte babypoppen ontwikkeld om meisjes aan het verstand te brengen dat zorgen voor een baby niet niks is. De poppen laten van zich horen als ze honger hebben, verschoond moeten worden, getroost willen worden enzovoort. In 57 middelbare scholen werden 2.834 meisjes tussen 13 en 15 jaar oud betrokken bij het onderzoek. In 28 scholen kregen de meisjes een pop om voor te zorgen en in 29 scholen niet (controlegroep) (1).

Alle meisjes werden opgevolgd tot hun 20ste en vervolgens werden gegevens verzameld over zwangerschappen en abortussen bij alle deelneemsters. Daarbij werd rekening gehouden met beïnvloedende factoren, zoals socio-economische omstandigheden, opleiding, seksuele activiteit, roken en alcoholconsumptie. Uit de resultaten bleek dat meisjes die het poppenprogramma gevolgd hadden, vaker zwanger waren (geweest) en/of abortus hadden gepleegd in vergelijking met de meisjes die geen levensechte pop hadden gekregen. De auteurs concludeerden dat de levensechte poppen het risico op zwangerschap en abortus verhoogd had (met een factor 1,3) in plaats van verminderde.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze goed uitgevoerde studie komt tot het tegenovergestelde resultaat dan wat de onderzoekers gehoopt hadden: namelijk dat dergelijke poppen meisjes zouden afschrikken, waardoor ze beter zouden opletten om niet ongewenst zwanger te worden. In de interventiegroep werd 17% zwanger tegenover 11% in de controlegroep. Het gaat om een goed uitgevoerde studie, met controlegroep en veel deelnemers, wat de resultaten sterker maakt. Niettemin zijn er enkele bedenkingen: dit gaat over Australische meisjes, mogelijk gaat dit niet op voor Europese. De meisjes kregen de poppen op vrij jonge leeftijd (13 – 15 jaar), wat mogelijk geen invloed meer heeft op hun seksueel gedrag enkele jaren later. Bij een tienerzwangerschap zijn niet alleen meisjes betrokken, maar ook jongens natuurlijk. Zij kwamen helaas niet aan bod in dit experiment.

Conclusie

Zorgen voor een levensechte babypop blijkt het risico op een tienerzwangerschap (al dan niet gevolgd door abortus) te vergroten. Althans in Australië. Dat terwijl de onderzoekers de poppen bedoeld hadden om tienerzwangerschappen te voorkomen. Ze gingen er namelijk van uit dat zorgen simuleren met een babypop de meisjes zou afschrikken voor de zorg voor een echte baby. Het tegendeel bleek waar.

Referenties

(1) Brinkman SA, Johnson SE, Codde JP, et al. Efficacy of infant simulator programmes to prevent teenage pregnancy: a school-based cluster randomised controlled trial in Western Australia. The Lancet. Published online August 25 2016

(2) http://www.nhs.uk/news/2016/08August/Pages/Baby-doll-simulators-may-actually-increase-teen-pregnancy-rates.aspx

 

Bron: Eoswetenschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in