Samen Zwanger - Bevallen in bad

Bevallen in bad werkt door het warme water heel ontspannend. Hierdoor verdraag je de pijn van de weeën beter. Bovendien voelt je lichaam door het water gewichtloos. Ook is de overgang prettiger voor de baby. Je kindje heeft de afgelopen maanden immers ook in warm (vrucht)water gesparteld.

Door het warme water kun je je beter ontspannen, omdat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller, waardoor je de weeën veel beter kunt opvangen. Bovendien kun je in het water makkelijker bewegen en is het minder zwaar om een andere houding aan te nemen. Verder verloopt een badbevalling geleidelijker, waardoor je perineum (bilnaad) wat soepeler wordt. Ook blijft je lichaam op temperatuur en is de overgang rustiger voor de baby.

Speciaal bad

Als je in bad wilt bevallen, kan het zo zijn dat je een speciaal bad moet aanschaffen. Een gewoon ligbad is vaak te smal om andere houdingen aan te nemen, is niet diep genoeg en het water koelt veel te snel af. Je moet ervoor zorgen dat de verloskundige om het bad  heen kan lopen. Ook dient er op dezelfde verdieping een bed te staan. Als je een bad huurt, krijg je ook een eigen plastic hoes mee vanwege de hygiëne. Bovendien wordt elk bad grondig gereinigd. Tegenwoordig is het in steeds meer ziekenhuizen mogelijk om daar in bad te bevallen. Als je in een bevalbad van het ziekenhuis wilt bevallen, is het bovenstaande natuurlijk niet van toepassing. Bespreek je plannen altijd met je arts. Niet iedereen wil meewerken aan een badbevalling, omdat toucheren (inwendig onderzoek naar de positie van het hoofdje en de ontsluiting), bijvoorbeeld, moeilijker is in bad. En ook omdat ze er te weinig ervaring mee hebben of van mening zijn dat een badbevalling te veel risico’s met zich meebrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in