Samen Zwanger - Bevallen met een doula

De zwangere hertogin Meghan Markle zou naast een verloskundige ook de hulp hebben ingeroepen van een zogenoemde doula, om haar te begeleiden voor, tijdens en na de bevalling van haar eerste kind. Doula’s zijn zeker niet alleen bestemd voor de royals, ook in ons land lijken steeds meer zwangeren een doula naast zich te willen.

Een doula, Oudgrieks voor ‘dienende vrouw’, is een bevallingscoach die op een niet-medische manier de zwangere en haar partner voor en tijdens de bevalling bijstaat. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (de NBvD) zag haar ledenaantal oplopen van 69 in 2015 naar 125 op dit moment.

Zware bevalling in je eentje

Joyce Hoek-Pula volgde in 2009 een opleiding tot doula nadat steeds vaker als zwangerschapsyogadocent de vraag kreeg of ze bij de bevalling wilde zijn. “Nadat ik een keer een zware bevallig had begeleid, vroeg ik me af: ‘Hoe kan het toch eigenlijk dat vrouwen dit alleen doen?’ Toen is het voor mij gaan leven”, zegt Hoek-Pula tegen Editie NL.

Volgens doula Hoek-Pula is de vraag naar een doula toegenomen omdat vrouwen aan elkaar doorvertellen hoe fijn het is om iemand bij de bevalling te hebben. Hoek-Pula: “Vrouwen worden, als de bevalling medisch wordt, vaak overgedragen aan een andere zorgverlener, die de vrouw niet kent. Omdat ziekenhuizen in diensten werken, krijg je steeds nieuwe mensen om je heen. De doula is er altijd bij: je hebt dan één persoon die je kent, door wie je je gesteund voelt, die vertrouwd is en door wie je je ontspannen voelt.”

Betere bevallingservaring

Volgens Hoek-Pula is het effect van deze ‘continue begeleiding’ inmiddels bewezen. Dat blijkt ook uit onderzoek van het internationale onderzoeksnetwerk Cochrane. Vrouwen die een ervaren, maar niet-medische, begeleider naast hun bed hebben, bevallen vaak in kortere tijd en hebben een betere bevallingservaring dan vrouwen die geen begeleider hadden. Bovendien zouden zij minder vaak om pijnbestrijding vragen en zouden er minder medische ingrepen nodig zijn.

Eén van de vrouwen die Hoek-Pula heeft begeleid is Saskia ten Kate, die in november is bevallen van haar tweede kindje. Toen ze vier jaar geleden beviel van haar eerste kindje bleek dat haar verloskundige, met wie ze in de tijd voor de bevalling een goede band had opgebouwd, er niet bij zou zijn. “Het medisch personeel is supergoed, maar je belandt wel in een situatie dat er steeds andere mensen bij je komen die dienst hebben op verschillende tijden”, zegt Saskia tegen Editie NL.

Continu dezelfde persoon aan je bed

Voor haar tweede bevalling wilde ze iemand die er – naast haar man – de hele tijd bij kon zijn en tips kon geven. Van haar schoonzus, die in Zuid-Arika was bevallen, hoorde ze over de doula. “Ik wilde zelf kiezen wie mij zou bijstaan tijdens de bevalling. Iemand die mij zou helpen met het geboorteplan en er de hele tijd bij was in het ziekenhuis. Mijn verloskundige had me een paar namen van doula’s doorgegeven en zo kwam ik bij Joyce terecht.”

olgens Saskia zijn de omstandigheden van bevallen met een doula een stuk fijner, ook al ‘doet bevallen nog steeds pijn’. “In the heat of the moment gebeuren er zoveel onverwachte dingen dat je niet altijd scherp kan blijven”, zegt Saskia. “De doula bevalt niet en heeft wel die scherpte en rust zodat ze mijn hulp en advies kan bieden, precies zoals ik van te voren had gewenst.”

Beetje treurig

Claire Stramrood, gynaecoloog in opleiding bij het AMC, vindt het ‘een beetje treurig’ dat er doula’s nodig zijn. “Ik vind het heel goed dat er doula’s zijn, maar het is toch treurig dat we die continue begeleiding niet voor elkaar kunnen krijgen met het geboortepersoneel? Dat er dus een extra iemand nodig is.”

Stramrood kent de voordelen van bevallen met een doula – meer veiligheid en vertrouwen en vrouwen die tevredener zijn en een betere bevallingservaring hebben – maar volgens haar zouden we toe moeten naar een systeem waarbij de verloskundige erbij blijft als ze haar cliënt heeft overgedragen. “Dat kost geld. Maar het lijkt me wel de moeite waard om geld vrij te maken voor die continuïteit.”

 

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in