Samen Zwanger - borstkolven

Ga je na de bevalling weer aan het werk en geef je borstvoeding, dan heb je recht op kolven op je werk (kolfrecht) in een aparte, daarvoor ingerichte kolfkamer.   

 

Met een borstkolf kolf je je moedermelk af. Wil je weten welke borstkolf het beste bij jou past, vraag dan je kraamverzorgster of een lactatiekundige om advies. Ook zijn er borstvoedingscentra en Mama Cafés waar je met je vragen terecht kunt. Mogelijk heeft je kraamverzorgster een borstkolf bij zich waarmee je kunt oefenen. Kopen kan ook, net als huren. Raadpleeg daarvoor het internet.

 

Soorten kolven

Er zijn hand- en elektrische borstkolven. Handkolven zijn praktisch als je af en toe wilt of moet kolven. Door erin te knijpen drijf je de handkolf zelf aan en bepaal je zelf het tempo, terwijl je de kolf goed op je borst houdt. De elektrische kolf kun je het beste gebruiken als je langer moet kolven. Ze zijn er op batterijen, accu’s of met een stekker, en in een enkele (voor één borst) of dubbelzijdige (voor twee borsten tegelijkertijd) uitvoering. Bij veel elektrische kolven kun je de zuigkracht en snelheid zelf instellen. Let erop dat het borstschild, het onderdeel dat je op je borst plaatst, goed past.

 

Kolftijd

Handig om te weten: handmatig, enkelzijdig kolven kost je 10 à 15 minuten, enkelzijdig elektrisch kolven 10 à 20 minuten en dubbelzijdig elektrisch kolven 7 à 15 minuten.

 

Schoonmaken

Ga je voor het eerst kolven, zorg er dan voor dat je alle kolfmaterialen vooraf hebt gesteriliseerd. Dat kan met een stoomsterilisator of in een pan kokend water. Daarna was je de kolfmaterialen elke keer na gebruik in heet water met een afwasmiddel erin en spoel je ze onder heet stromend water af. In de afwasmachine kan ook. Daarna leg je alle onderdelen, behalve de slangetjes en de motor, in de koelkast totdat je weer gaat kolven. Haal alle onderdelen voor het schoonmaken steeds uit elkaar om te voorkomen dat er melkrestanten achterblijven.

 

Bewaren van moedermelk

  • Op kamertemperatuur: minstens 5 tot 10 uur;
  • In de koelkast: minstens 5 dagen;
  • Achterin de diepvries: enkele maanden;
  • NB: warm moedermelk nooit in de magnetron op!

 

Je rechten op je werk

  • Borstkolven of borstvoeding geven (tot leeftijd van 9 maanden) tijdens werktijd;
  • Borstkolven of borstvoeding geven daarna: in je eigen tijd;
  • Kolven/voeden tot 1/4 van je werkdag (8 uur werken = 2 uur per dag);
  • Doorbetaling loon over de tijd waarin je kolft of voedt;
  • Kolfkamer: rustig, afsluitbaar, verwarmd en tochtvrij. En voorzien van een bank of stoel, koelkast voor afgekolfde melk en stromend water.

Samen Zwanger - Nuby Banner Borstkolven

(Geraadpleegde bronnen: o.a. borstvoeding.com, consumentenbond.nl, nuby.be)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in