Samen Zwanger - Apgar-score

De Apgar-score is een eenvoudige beoordeling van hoe je baby het doet direct na de geboorte. De beoordeling bepaalt of je baby klaar is om de wereld te ontdekken zonder aanvullende medische hulp. Deze snelle evaluatie wordt één minuut en vijf minuten na de geboorte uitgevoerd.

De Apgar-score is in 1952 ontwikkeld door dokter Virginia Apgar en wordt op dit moment door moderne ziekenhuizen wereldwijd gebruikt. De test beoordeelt het uiterlijk, de polsslag, het reactievermogen, de spieractiviteit en de ademhaling van je baby met een getal van 0 tot 2 (waarbij 2 de sterkste score is). De 5 getallen worden vervolgens bij elkaar opgeteld.

Beoordeling

Het is erg makkelijk om te onthouden wat er wordt getest door te denken aan de letter van de naam Apgar; Activiteit, polsslag, grimas, uiterlijk (huidskleur) en ademhaling. Deze lijst wordt gebruikt om de toestand van je baby bij de geboorte te beoordelen:

Activiteit

0 –  Geen beweging

1 –  Enige beweging in armen en benen

2 –  Actieve beweging

Polsslag

0 –  Geen polsslag

1 –  Minder dan 100 slagen per minuut

2 –  Meer dan 100 slagen per minuut

Grimas

0 –  Geen reactie

1 –  Reactie met gejammer, een grimas en zwakke bewegingen

2 –  Reactie door te huilen, hoesten en niezen

Uiterlijk (huidskleur)

0 – Het hele lichaam van je baby is volledig blauwgrijs of bleek

1 –  De baby heeft een mooie roze kleur, maar zijn handen en/of voeten zijn nog blauwachtig

2 – Het hele lichaam van je baby heeft een mooie roze kleur

Ademhaling

0 – Geen ademhaling

1 –  Zwakke schreeuw; kan klinken als jammeren en/of een langzame of onregelmatige ademhaling

2 – Goede en sterke schreeuw; normale snelheid en inspanning van de ademhaling

Betekenis Apgar-scores

Één minuut Apgar-score

De eerste Apgar-score helpt je arts om te beslissen of je baby onmiddellijk medische hulp nodig heeft. Als je baby tussen de 7 en 10 scoort, betekent dit meestal dat hij in goede vorm is en niet meer nodig heeft dan de routinematige zorg na de bevalling. Wees niet teleurgesteld als je baby geen perfecte 10 scoort. Het is ongebruikelijk dat de handen en voeten van je baby na één minuut al een goede kleur hebben.

Als je baby tussen de 4 en 6 scoort, kan hij waarschijnlijk wat hulp nodig hebben bij het ademen. Dit kan heel simpel opgelost worden door bijvoorbeeld het openzuigen van zijn neusgaten of een massage. Ook kan het geven van extra zuurstof hem helpen. Als je baby minder dan een 3 scoort, heeft hij mogelijk onmiddellijke levensreddende maatregelen nodig – een volwaardige reanimatie. Houd in gedachten dat een lage score bij één minuut niet betekent dat je baby uiteindelijk niet in een goede toestand verkeert. Baby’s die te vroeg of via een keizersnede geboren worden, hebben soms een lagere score dan normaal. Vooral na één minuut.

Vijf minuten Apgar-score

Deze tweede score helpt je arts om te zien hoe je baby vordert sinds de vorige test en of hij heeft gereageerd op een eventuele medische interventie. Een score van 7 tot 10 wordt op dit moment als normaal beschouwd. Als je baby tijdens deze test een 6 of minder scoort, heeft hij waarschijnlijke medische hulp nodig. Je behandelaar zal bepalen welke stappen ondernomen moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in