Samen Zwanger - Keizersnede

Als een kind niet via de natuurlijke weg ter wereld komt, maar operatief via de buikwand, wordt dat een keizersnede (in het La­tijns: sectio caesarea) genoemd. Er zijn diverse redenen waarom voor een keizersnede wordt of moet worden gekozen. Recent was de keizersnede nog in het nieuws, nadat een moeder op haar verzoek haar kind na de keizersnede zelf uit haar buik haalde.

Wat is een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt een snede gemaakt in je buik en baarmoeder, waarna je kind via de aldus ontstane opening in de buikwand wordt geboren. Zoals gezegd zijn er diverse rede­nen waarom de gynaecoloog kan besluiten dat een keizersnede noodzakelijk is. Zo kan je bekken te nauw zijn, is er sprake van een dwars- of een stuitligging, heb je een voorliggende of niet goed functionerende placenta (moederkoek) of bevindt er zich een vleesboom in je baarmoeder waardoor het kind niet kan in­dalen. Ook kan tot een keizersnede worden besloten als je van een meerling in verwachting bent.

Het zijn omstandigheden die meestal al eerder in de zwangerschap bekend zijn, waardoor dus ook al spoedig duidelijk is dat een keizersnede straks onvermijdelijk is. Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen een rol spelen. Bij jou, als je ziek bent of een hoge bloeddruk hebt. Bij je kindje als tijdens de geboorte plotselinge gezondheids­problemen optreden. Of als de geboorte ernstige vertraging op­loopt en je activiteit inzakt. Kwam je vorige baby ook met een keizersnede ter wereld, dan heeft het vaak de voorkeur om ook bij je tweede kind de keizersnede toe te passen.

In Nederland komt ongeveer 17% van de kinderen via een kei­zersnede op de wereld. In België is dit circa 20%. Wereldwijd zijn er grote verschillen in aantallen keizersneden, met als uit­schieters naar boven Zuid-Europese landen als Griekenland en Italië en ook Mexico en de USA.

Chirurgische ingreep

Een keizersnede is een flinke chirurgische ingreep waarbij een algehele verdoving (algemene anesthesie) of een plaatselijke verdoving (regionale anesthesie, meestal via een ruggenprik) wordt toegepast. Kies je voor het laatste dan blijf je wakker en krijg je direct na de geboorte je kind te zien. Na een keizer­snede kun je last krijgen van nabloeding, bloedarmoede, blaas­ontsteking, infectie, trombose en/of een traag op gang komend darmkanaal.

Spoedkeizersnede

Moet de baby plotseling snel worden geboren, dan gebeurt dat via een spoedkeizersnede. Niet eerder opgemerkte problemen (zoals een toch te groot hoofdje voor je bekken wat de passage bemoeilijkt) of plotseling optredende gezondheidsproblemen bij jou en/of de baby, waardoor bijvoorbeeld zuurstoftekort kan ontstaan, kunnen direct ingrijpen noodzakelijk maken. Als een dergelijke haast geboden is heb je geen keuze tussen soorten anesthesie, maar wordt algehele verdoving toegepast.

En daarna

Na de geboorte via de keizersnede moet je meestal een dag of vier in het ziekenhuis blijven en moet je er rekening mee houden dat je na thuiskomst nog wel een week of zes bezig zult zijn met herstel. Probeer in die periode zoveel mogelijk rustig aan te doen en pas op dat je je buikspieren niet of zo weinig mogelijk belast. Wat wel kan is voorzichtig lopen en bewegen. Denk er­aan dat dit algemene richtlijnen zijn. Ieder mens is anders, dus pas je aan op wat je lichaam en gevoel je ingeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in