De verloskundige speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Daarom is het heel handig om te weten wat een verloskundige zoal doet.
De verloskundige houdt de gezondheid van jou en je baby in de gaten. Zo kan ze eventuele complicaties voorkomen of op tijd behandelen. Bovendien heeft ze ook een informerende functie. Ze geeft je namelijk informatie en advies over de zwangerschap, bevalling en het ouderschap.
Het eerste contact
Het eerste contact heb je met je verloskundige als je een aantal weken zwanger bent. Je belt haar namelijk op om een kennismaking/intake in te plannen. Tijdens deze afspraak maak je kennis met de verloskundige en er wordt een dossier aangemaakt op basis van jouw gezondheid en die van je partner. Ook geeft de verloskundige advies en informatie over de zwangerschap en wordt je uitgerekende datum berekend.
Belangrijke taken
Dit zijn de meest belangrijke taken/doelen van een verloskundige:
- Houdt de ontwikkeling en groei van je baby in de gaten;
- Geeft advies en voorlichting over de zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling en het ouderschap;
- Houdt je (emotionele) gezondheid in de gaten;
- Voorkomt complicaties, behandelt op tijd en/of verwijst door naar een gynaecoloog;
- Probeert jullie vertrouwen te krijgen.
De verloskundige biedt een luisterend oor, vertel dus al je wensen en zorgen aan haar. Ook voor vragen kun je bij haar terecht. Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat je angsten, twijfels en onzekerheden weggaan of dat deze gevoelens flink verminderen, zodat je zelfverzekerd en vol vertrouwen aan de bevalling kunt beginnen.
Tijdens de eerste week van de kraamperiode biedt de verloskundige (samen met de kraamverzorgende) ondersteuning. Ook wordt de zwangerschap, bevalling en kraamtijd ongeveer 6 weken na de bevalling geëvalueerd. Bovendien kijkt de verloskundige naar het herstel van je lichaam en geeft zij je informatie over anticonceptie.
Na het evaluatiegesprek neemt de jeugdgezondheidszorg de rol van je verloskundige over.