Echo’s bieden je de bijzondere en onvergetelijke mogelijkheid om al in een vroeg stadium naar je kindje te kijken. Tijdens je zwangerschap zijn er normaal gesproken twee medische echo’s: de termijn- en de 20-weken-echo. Bij pretecho’s krijg je foto’s of een video van je baby mee als een mooie herinnering voor later.
Bij het maken van een echo wordt je buik eerst ingesmeerd met gel. Door daarna met een transducer over je buik te bewegen, waarbij een ultrasoon geluid wordt uitgezonden, worden de gereflecteerde geluidsgolven via de computer omgezet in beeld. Als bij het maken van een echo afwijkingen worden gezien, kan een arts of echoscopist ook andere technieken toepassen om een diagnose te kunnen stellen. Pretecho bureaus kunnen de beelden als een gewone of 3D-foto voor je maken. Ook bewegend beeld op video is mogelijk.
Medische echo’s
Tijdens de zwangerschap kun of moet je de volgende echo’s laten uitvoeren: vroege echo, termijnecho, 20-weken-echo, groei-echo en liggingsecho. Deze echo’s worden hieronder beschreven.
Vroege echo
Je kunt al voor een echo bij je verloskundigenpraktijk of gynaecoloog terecht als je nog maar net een maand of twee zwanger bent. Dan wordt berekend hoe ver je ongeveer bent, of het hartje klopt en van hoeveel kindjes je in verwachting bent. Deze 8-wekenecho (in sommige gevallen zelfs 6-7 weken) is vooral voor je eigen zekerheid en geruststelling bedoeld en wordt niet vergoed door je verzekeraar, tenzij er een medische indicatie gegeven is door bijvoorbeeld bloedverlies.
Termijnecho
De termijnecho valt tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap. Deze echo wordt standaard gemaakt. Als een vroege echo niet noodzakelijk was, wordt bij de termijnecho een bevallingsdatum berekend, het hartje gecontroleerd en wordt er gekeken naar het aantal kindjes in je buik. Na het maken van deze echo krijg je een zwangerschapsverklaring mee. Deze heb je nodig om het zwangerschapsverlof aan te vragen bij je werkgever.
20-weken-echo
De 20-weken- of SEO-echo (Structureel Echoscopisch Onderzoek) is een medische echo die rond de 20e week van je zwangerschap staat gepland en is bedoeld om te zien of er eventuele afwijkingen zijn en hoe jullie kindje groeit. Daarbij kun je ook zien of het een jongetje of een meisje is (als dat al niet eerder is gebeurd). Wil je dat niet weten, dan kun je dat van tevoren aangeven. Ook deze echo wordt, evenals de termijnecho, standaard uitgevoerd.
Groei-echo
Is er twijfel bij je verloskundige of je kindje goed groeit, dan kan er ook een groei-echo worden gemaakt. Het hoofdje, de lengte van de benen en de buikomvang worden tijdens deze echo gemeten. Deze controle kan meerdere keren uitgevoerd worden, waardoor een groeicurve ontstaat. Bovendien wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. Tussen de 22e en 40e week van je zwangerschap vindt de echte groeicontrole plaats.
Liggingsecho
Soms kan ook nog een liggingsecho worden gemaakt als je circa 35 weken zwanger bent en je verloskundige of gynaecoloog dat noodzakelijk vindt. Het doel van deze echo is om te kijken naar de ligging van je baby. Vanaf 32 weken gaat je baby met het hoofdje naar beneden liggen. Als de baby in een stuitligging blijkt te liggen, kan de baby gedraaid worden. Tijdens de echo wordt hier voorlichting over gegeven of wordt er een afspraak gemaakt om de ligging van je baby te veranderen. Ook wordt er gekeken naar de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. De liggingsecho wordt vanuit de basisverzekering vergoed.
Voor bovenstaande medische echo’s kun je ook terecht bij gespecialiseerde echobureaus.
Pretecho
Een pretecho is niet medisch, maar juist heel erg leuk! Je maakt een afspraak bij een van de vele pretecho-bureaus in het land en jullie gaan samen op een beeldscherm naar je kindje kijken, terwijl de echo wordt gemaakt. Afhankelijk van de afspraken krijg je de opnamen als foto’s tegen betaling mee naar huis om zelf te houden of ze bijvoorbeeld als cadeautje aan jullie (schoon)ouders te geven. Pretecho-foto’s zijn er in 2D en 3D voor extra diepte. Die 3D-foto’s kun je ook als bewegend beeld op video of een usb-stick laten zetten (4D) om op een feestelijk moment aan ouders, broers, zussen, vrienden en vriendinnen te laten zien. Mooi en ontroerend tegelijk!
Dit zijn de verschillen in pretecho’s:
- 2D-echo. De 2D-echo geeft een bewegend beeld in zwart-wit weer. Het is een beeld zonder diepte en is tijdens de gehele zwangerschap mogelijk. Je kunt dit het beste doen tussen de 16e en 24e week van je zwangerschap, omdat de gehele baby dan in het beeld past;
- 3D-echo. Bij de 3D-echo worden meerdere 2D echo’s tegelijkertijd gemaakt. Zodra deze beelden aan elkaar ‘geplakt’ worden, ontstaat een 3D afbeelding van je kindje. Het beeld staat stil, maar je kunt het beeld wel roteren, waardoor je de baby in 3D kunt zien. De kleur van de echo kan zwart-wit of in kleur zijn. Dit verschilt per echobureau. Het advies is om deze echo tussen de 24e en 30 week van je zwangerschap te laten maken;
- 4D-echo. Bij een 4D-echo kun je de baby live zien in 3D. In feite is een 4D-echo niets meer dan bewegende 3D-beelden. Bij deze techniek wordt geadviseerd om de 4D-echo tussen de 24e en 30e week van je zwangerschap te laten maken. Ook de kleur van deze echo verschilt per echobureau.
Zorgverzekering
De 20-wekenecho valt binnen je basiszorgverzekering. Dat is standaard niet het geval bij de 8- en 12-weken-echo’s, tenzij die om medische redenen en op voorschrift van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts noodzakelijk zijn. Wat dus ook geldt voor de eventuele liggingsecho.
Meer weten?
Kijk op het internet voor adressen, kosten en leuke cadeauideeën.