Samen Zwanger - Een coach bij elke wee

Een doula blijft de hele bevalling bij je, thuis of in het ziekenhuis. ‘Waarom zou ik genoegen nemen met alleen een onervaren partner naast me?’

Ze weet het nog goed, het punt dat ze lichtelijk in paniek begon te raken tijdens de bevalling van haar derde kind. “Die weeën in mijn onderrug, ik dacht dat ik gek werd”, zegt Heske (39). “Mijn doula kwam binnen, had aan één blik genoeg, zette haar beide handen stevig boven mijn stuit en de pijn zakte weg. Ik voelde meteen: dit komt goed.”

Met een doula, of bevallingscoach, is er altijd iemand in de buurt. Iemand die meestal zelf ook gebaard heeft en dus weet waar je doorheen gaat. Bovenal is het iemand die tientallen bevallingen heeft gezien en dus op tal van scenario’s kan inspringen. Een doula masseert, pept je op en geeft praktische tips, maar ze mag geen medische handelingen verrichten.

Positief terugkijken

Iedereen mag zich doula noemen, het is een vrij beroep. Wel zijn er zijn in Nederland drie beroepsopleidingen die erkend zijn door de beroepsvereniging voor doula’s, de NBvD. Op de website van de NBvD kunnen zwangeren een doula in hun eigen buurt zoeken die aan de kwaliteitseisen van de beroepsvereniging voldoet.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een doula bijdraagt aan bevallingen met minder pijnbestrijding, keizersneden, vacuümbevallingen en postnatale depressies. Vrouwen met een doula aan hun zijde, kijken positiever terug op de bevalling. Hoe veiliger een vrouw zich voelt, hoe beter het lichaam in staat is om tijdens de bevalling te ontspannen. Een doula heeft ook een uitgebreid voortraject met de ouders in de zwangerschap. Hierdoor gaat het stel goed voorbereid en met meer vertrouwen de bevalling in.

Ook voor de partner

Niet in de laatste plaats is de doula er ook voor de partner. “Een man gaat snel in de adrenalinestand”, zegt Jennifer Walker, doula en voorzitter van de NBvD. “Die vlucht-of-vechtreactie is het laatste waarop je als barende vrouw zit te wachten. Een doula kan hem geruststellen dat zijn vrouw geen gevaar loopt, het praktische regelwerk overnemen, of bij zijn vrouw blijven als hij dat doet. Daardoor komen mannen makkelijker in de ‘oxytocinestand’, het knuffelhormoon dat de bevalling bevordert.”

Die ervaring heeft Julie Sharon ook.“Waarom zou ik genoegen nemen met alleen een onervaren partner naast me? Door onze doula stond mijn man er niet alleen voor. Daardoor voelde hij zich vrij om te doen wat voor hem en mij goed voelde. Hoe heftiger het werd, hoe meer hij mij fysiek steunde. Er was geen stress, omdat we wisten dat zij alles in de gaten hield. Pas toen wij na de geboorte met zijn drietjes op bed in slaap waren gevallen, heeft ze zelf de deur achter zich dichtgetrokken.”

Auteur: Annemiek Verbeek, NBvD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in