Samen Zwanger - Eet gezond!

Gezond eten. Vers eten. Streekgerechten. De begrippen buitelen over elkaar heen. Net als de vele recepten en koks in al die kookprogramma’s op televisie. Gelukkig maar, want ze staan voor plezier in koken, werken met mooie ingrediënten en minder fastfood. Gezond en gevarieerd eten is goed voor je, zeker als je in verwachting bent. En natuurlijk ook daarna.

Als je zwanger bent eet je baby met je mee. Daarom is het ook zo belangrijk dat je, direct nadat je weet dat je zwanger bent, stopt met het drinken van alcohol en gezond gaat eten. Ook belangrijk: begin direct met slikken van foliumzuur en vitamine D. Verder zijn er veel producten die je beter niet kunt eten, zoals: rauw vlees, leverproducten, diverse vissoorten, zachte kazen, enzovoorts. Zorg er ook voor dat je niet teveel vitamine A binnenkrijgt en dat je groenten en fruit goed schoonmaakt. Op de site van het Voedingcentrum staat wat je wel en beter niet kunt eten, geven ze adviezen en staan allerlei suggesties voor dagmenu’s. Leuk en handig!

Eten voor twee?

De bekende verhalen over de plotselinge en onstilbare zin in augurken of een haring ten spijt, is het erg belangrijk dat je geen vette happen en andere dikmakers eet en drinkt en ook dat je niet teveel eet. Je hoeft namelijk niet voor twee te eten als je in verwachting bent. Dat is een fabeltje, zoals er wel meer zijn rond de zwangerschap. Geef er dus niet aan toe en eet normale porties gezond en gevarieerd voedsel. Die geven voldoende energie voor jou en je baby. Verse groenten dus, net als vers fruit en gezonde vetten. Ze zijn belangrijk voor jouw gezondheid en die van je kindje later.

Overgewicht

Eet je te vaak te veel en beweeg je ook nog eens weinig, dan ligt het gevaar van overgewicht, een te hoge bloeddruk en diabetes op de loer. Beweeg je te weinig en eet je ook nog eens teveel, dan eet je baby juist op de verkéérde manier met je mee. Het gevolg kan dan zijn dat je baby te zwaar wordt en last krijgt van jeugdobesitas. De gevolgen daarvan zien we overal in televisieprogramma’s en tijdschriften.

Inspiratie voor in de keuken

Al die tv-kookprogramma’s en kookboeken over gezonder en gevarieerder eten van tegenwoordig hebben als voordeel dat we ons er steeds meer van bewust zijn dat het belangrijk is om met gezonde ingrediënten te koken. Het zal je niet verbazen dat er ook veel speciale kookboeken zijn voor als je zwanger bent. ‘Het Negen Maanden Kookboek’ (Jane Middelton), ‘Het Complete Zwangerschaps Kookboek‘ (Fiona Wilcock) of ‘Een Broodje In De Oven’ (Tamara Weide) zijn zomaar wat voorbeelden. En dan zijn er natuurlijk nog de websites met ideeën en recepten. Geen gebrek aan inspiratie dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in